Legea nr. 102/2005 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal prevede anumite măsuri sancționatorii pentru firmele care refuză să coopereze cu ANSPDCP, în vederea desfășurării unor investigații sau în scopul publicării unor măsuri coercitive.
Astfel de sancțiuni se acordă sub forma unor amenzi de până la 3.000 de lei, pe zi de întârziere. Ziua din care curge termenul cooperării se raportează la o dată stabilită într-o decizie ANSPDCP. Mai mult, decizia de sancționare reprezintă titlu executoriu, astfel că amenda poate fi aplicată fără a fi nevoie recurgerea la alte formalități, precum sesizarea unei instanțe.
În orice caz, împotriva deciziei de sancționare se poate introduce contestație, care suspendă, de drept, plata amenzii.
Totuși, în ce cazuri concrete se pot acorda astfel de sancțiuni, pentru întârziere?
Practic, e vorba de două tipuri de obligații ale firmelor vizate, conform Legii nr. 102/2005: în primul rând, firma vizată (operator sau împuternicit) trebuie să îi furnizeze ANSPDCP informațiile și documentele, solicitate în timpul unei investigații și, în același timp, să se supună investigației respective.
În privința celui de-al doilea mod de cooperare, e vorba de publicarea, de către firma sancționată, a oricărei măsuri corective aplicate, dacă ANSPDCP dispune în acest sens. Mai mult, firma sancționată trebuie să suporte costurile de publicare.