Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDe ani de zile, bugetarii primesc din 12 în 12 luni vestea proastă că nici în anul care va urma nu primesc niciun ban pentru orele suplimentare făcute. Li se spune mereu că orele lor peste program se plătesc cu libere corespunzătoare, iar nu cu bani. Am alunecat recent însă pe o pagină dintr-un document atașat proiectului legii bugetului de stat pe 2019 și am văzut că plata acestor ore ar însemna, pentru guvernanți, o risipă de bani. No comment? Nici poveste!
Articolul continuă mai jos
Din start, vreau să le spun celor care cred că bugetarul care lucrează peste program e un mit că greșesc: am călcat o scurtă perioadă de timp printr-un minister și am văzut acolo oameni care dau mult peste cele opt ore de muncă, fizic și mental - poate și ca să compenseze pentru cei care rup ușa la ora 16:00 sau chiar mai devreme. Cred că nu greșesc deloc dacă extind exemplul observat de mine la toate instituțiile și autoritățile centrale sau locale: peste tot există oameni care stau cu ochii pe ceas și oameni care muncesc din plin programul întreg și-l mai și depășesc pe deasupra; nu ar mai funcționa nimic dacă n-ar fi așa.
Așa cum scrie în Codul muncii, orele suplimentare trebuie răsplătite. Normal e să se acorde bani pentru asta, dar, dacă nu se poate și nu se poate, atunci măcar timp liber corespunzător. Bugetarilor doar asta li se promite de ani încoace. Există prevederi speciale pentru unele categorii, dar și acelea câștigate cu mult scandal și, eventual, proteste. Nu-i nimic, așa se unge democrația.
Bani pentru remunerarea acelor ore suplimentare nu există, aparent, niciodată. Unele voci ar putea să arate cu degetul înspre salariile crescute, dar asta ar însemna să generalizăm beneficiul acordat doar unor categorii.
Ceea ce mi-a atras atenția recent -- și nu într-un sens bun -- a fost o bucată de pagină dintr-un document care însoțește proiectul legii bugetului pe anul acesta. Guvernanții consideră că compensarea cu timp liber a muncii suplimentare este o măsură care limitează cheltuielile și combate risipirea banului public. Altfel spus, consideră că a plăti bugetarii care stau peste program ar fi o risipă a banului public. Mai sunt însă și alte cheltuieli care nu se efectuează pentru că ar însemna risipă.
Pentru curioși, documentul poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanțelor și se numește "Raport privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020-2022". Dar cine nu are chef de căutat sau ajunge prea târziu și nu mai găsește bucata cu pricina, am făcut o captură din documentul respectiv și am atașat-o aici:
A categorisi ca risipă o sumă de bani pe care unii angajați ai statului o merită este, după mine, o afirmație extrem de gravă. Cel puțin, nu o afirmație pe care ar trebui să o găsim într-un document oficial venit de la Finanțe. Chiar dacă asta ar fi opinia celor care au redactat materialul, este impardonabil să fie înscrisă în acest raport.
Pe lângă asta, se instituie între angajatul de la privat și cel de la stat un hău de discriminare, deoarece, în atare condiții, este evident că cel de la privat are net mai multe șanse decât cel de la stat să obțină bani pentru orele lucrate în plus.
Nu știu ce-i motivează, de la caz la caz, pe angajați să rămână peste program. Nu știu câți sunt la număr cei cărora orele de program le fug pe cadran ca Usain Bolt, dar fie cât de mic numărul lor, a le refuza răsplata ani la rândul înseamnă să-i desconsideri total - mai ales când, în anumite condiții, sunt singurii care duc greul într-un birou.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (2)