Riscurile la care se expune cineva care practică o profesie (cum e medicina), fără să aibă dreptul, sunt variate. Bineînțeles, cele mai relevante riscuri, în acest context, sunt sancțiunile penale care pot fi aplicate pentru asemenea fapte.
În primul rând, o faptă care constituie infracțiune, într-un astfel de caz, este prevăzută de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății: mai exact, e vorba de practicarea profesiei de medic de către o persoană care nu are această calitate.
Totuși, sancțiunea riscată nu este prevăzută în cadrul acestei legi, ci se face trimitere la Codul penal, în acest sens. În cadrul Codului penal, o astfel de faptă este sancționată cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Atenție! Infracțiunea prevăzută în Codul penal nu este una limitată la exercitarea profesiei de medic de către cineva care nu are această calitate, ci se referă la exercitarea unei profesii sau activități, fără drept. Astfel, sfera potențială a faptelor acoperite de acestă normă penală este mult mai vastă.
Revenind la practicarea profesiei de medic, fără drept, sancțiunea menționată anterior nu este singurul risc la care se expune o persoană care practică profesia în felul acesta. Un alt risc ar putea fi, în funcție de circumstanțe, o sancțiune pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în formă agravată (prin folosirea de calități mincinoase), care implică închisoare de la unu la cinci ani.
Astfel de chestiuni sunt relevante, mai ales, în contextul recent, generat de cazul Matteo Politi. Matteo Politi a lucrat ca medic iar acum este acuzat că ar fi făcut acest lucru fără să aibă acest drept. Puteți citi mai multe despre caz și despre ultimele evoluții, aici.
Comentarii articol (3)