Comisia Europeană ne prevede o creștere economică mai mică, cu 1,7 pp față de cea din buget
Ritmul de creştere al economiei româneşti va încetini anul acesta până la 3,8% şi va ajunge la 3,6% în 2020, de la un avans estimat la 4% în 2018, se arată în Previziunile economice intermediare de iarnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE).Valorile sunt cu aproape 2 puncte procentuale sub prognozele oficiale care au stat la baza bugetului de stat din acest an. O eventuală împlinire a estimărilor Comisie Europene ne-ar crește deficitul bugetar cu peste 0,5% din PIB, respectiv peste limitele acceptate de către Comisia Europeană.
"Boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018. Ritmul mai lent de creştere se datorează consumului privat, pe măsură ce efectele reducerilor de taxe implementate în 2017 s-au risipit, iar inflaţia a afectat mai mult veniturile disponibile", susţine Executivul comunitar.
Avertismente-cheie la BNR: Lipsa bugetului, conjunctura UE și OUG 114, principale probleme
Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de noul set de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie, precum şi de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, spun oficialii BNR.
Importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de conduita politicilor monetare ale BCE şi ale băncilor centrale din regiune. potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României emis joi, după şedinţa pe probleme de politică monetară a Consiliului de Administraţie al instituţiei.
BNR menține dobânda de politică monetară
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât joi menținerea ratei dobânzii de politică monetară dar și a ecartului practicat la dobânzile pentru depozite atrase și împrumuturi acordate.
Astfel este menţinută rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se păstrează la 1,50 la sută pe an, iar cea a dobânzii aferente facilității de creditare rămâne la 3,50 la sută pe an.
Comentarii articol (0)