Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDin când în când, mai fac, alături de colegii mei de redacție, o atenționare privind posibilitatea de a verifica dacă cei care se dau specialiști chiar sunt; mai exact, dacă cel care-și oferă serviciile avocațiale chiar e avocat ș.a.m.d. Trăim în epoca lui Google și a tuturor posibilităților oferite de Internet. Când vine vorba de chestiuni medicale, unii caută mai întâi remediul online, apoi se interesează, poate, și de un medic. Recunosc că, până la Matteo cel fără de drept de practică în medicină, nu mi-am pus problema că ar trebui să căutăm și medicii în registre oficiale ca să vedem dacă într-adevăr au drept de practică sau nu. Dar niciodată nu e prea târziu. Două lucruri am de spus aici:
Articolul continuă mai jos
Primul:
Că există un registru online organizat de Colegiul Medicilor din România unde putem căuta medici și unde putem vedea care e statutul lor în exercitarea profesiei. Adică medicii apar fie ca activi (îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei), inactivi (nu îndeplinesc condițiile), foști membri (au deținut în trecut calitatea de membri în Colegiul Medicilor din România), neconfirmați (datele lor sunt în curs de verificare).
Registrul acesta nu spune tot "adevărul" din practică. De fapt, chestiunea e subliniată încă de la momentul când accesați site-ul. O să remarcați, de pildă, că cei care sunt în rezidențiat nu apar deloc, deși ar fi fost normal să existe un registru care să cuprindă absolut toți medicii din România, nu unul care să omită rezidenții.
"Datele publicate pe această pagină nu reprezintă starea de fapt a situației membrilor, aceasta putându-se confirma numai de către colegiul teritorial al cărui membru este medicul. Datele publicate pe site-ul Colegiul Medicilor din România au fost colectate, verificate, introduse și actualizate de colegiile teritoriale ale medicilor. Responsabilitatea asupra conținutului datelor revine în exclusivitate colegiilor teritoriale ale medicilor. Dreptul de a modifica și transmite datele în vederea afișării de către Colegiul Medicilor din România aparține colegiilor teritoriale ale medicilor", e avertismentul pus la intrarea în site.
Registrul e disponibil aici și după ce m-am jucat în el puțină vreme am remarcat câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte să căutați medici:
Iată, mai joc, cum arată o căutare după medici cu numele Popescu (cu o mică anonimizare):
Pe fiecare din medicii din listă putem face click pentru a afla mai multe detalii privind specialitățile. Cum se vede mai jos:
Al doilea:
Că recomandările și experiențele celorlalți sunt cea mai bună carte de vizită a unui specialist.
M-am regăsit, în ultimii ani, de mai multe ori în situația de a avea nevoie mare de un medic specialist foarte bun. Și, mai ales, de unul care să facă să merite banii pe care îi plăteam pentru o consultație. Recent, când aveam de ales între a plăti 400 sau 300 de lei unui specialist, am aflat despre cel care lua mai mult, de la mulți foști pacienți, că nu obișnuiește să facă prea multă conversație cu pacientul pe banii respectivi. Din experiențele povestite -- unde credeți? -- pe diverse forumuri, am afla că nici nu catadicsea să ajungă mereu la programări. Am aflat asta și pe propria piele, ocazie cu care le-am dat dreptate celor care își povestiseră experiențele pe internet și l-am ales pe al doilea specialist, recomandat de câteva persoane ca fiind genul de medic pe care îl caut.
Da, obișnuiesc să fac ceva investigații înainte să stau de vorbă cu un specialist. Nu știu unii cum văd treaba asta, dar atunci când alegi să mergi la clinicile private să stai de vorbă cu un medic despre o problemă anume și să faci investigații amănunțite, cât timp îți dedică medicul respectiv, cum îți vorbește și ce te întreabă mi se par lucruri absolut esențiale. Altfel, pentru același tratament poți lejer să stai de vorbă cu unul care lucrează numai la stat și care nu-și mai vede capul de treburi.
Mai degrabă decât să ne căutăm leacurile pe internet, poate ar fi o idee mai bună să ne documentăm mai bine despre medicii pe care vrem să-i consultăm și cărora le plătim uneori foarte mulți bani pentru consultații și proceduri - lor sau clinicilor pentru care lucrează.
Ca să ajung, de fapt, la medicul care nu era medic: cum ne putem lăsa pe acul sau bisturiul unui om despre care nu știm decât ce alege el să ne spună? De ce Sfântul Google nu s-ar aplica aici la fel de bine cum se aplică atunci când căutăm alifiile pentru de toate sau cum să ne tratăm singuri?
De ce le-a luat unora câteva luni să caute pe Google un specialist și să afle că...?
Citește mai mult despre medic specialist, registrul medicilor, medici din romania, editorial
Comentarii articol (10)