Modalitatea prin care se poate cere încetarea plății CAS-ului (unei părți din contribuție) la Pilonul II este cuprinsă în Norma ASF nr. 4/2019 pentru modificarea și completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, publicat azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 193.
Încă de la finele anului trecut, de când cu OUG nr. 114/2018, s-a modificat legislația pensiilor private astfel încât să se dea posibilitatea contribuabililor să nu mai contribuie deloc la acest pilon de pensii și să contribuie numai la Pilonul I, adică la stat. Doar că nu s-a putut face nicio cerere în acest sens, în lipsa unei proceduri.
"O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată", scrie, mai exact în Legea nr. 411/2004, modificată prin ordonanță la finele lui decembrie 2018.
Norma ASF cuprinde tocmai modelul de cerere la care face referire prevederea de mai sus. Contribuabilul trebuie să completeze această cerere și să o depună la administratorul de pensii private la care are contul deschis. Firește, asta înseamnă să știm dinainte la ce fond avem contribuțiile (din fericire, putem afla acest lucru printr-o procedură detaliată aici).
Odată depusă cererea, schimbarea se va produce chiar în luna respectivă, adică acea porțiune din CAS va ajunge chiar din luna în care se face cererea la Pilonul I de pensii, adică la stat. Doar că nu toți contribuabilii vor putea să ceară retragerea de la Pilonul II, ci numai cei care au contribuit măcar cinci ani acolo, acest lucru fiind decis de către Guvern în decembrie 2018.
"Contul participantului care a încetat plata contribuției rămâne activ până la deschiderea dreptului la pensia privată", se precizează în norma ASF.
Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus în România în 2008, când statul s-a hotărât să cedeze fondurilor de pensii private o parte din contribuția noastră la asigurările sociale. De ce a făcut acest lucru? Pentru că forța de muncă din țara noastră e în continuă scădere, în timp ce numărul pensionarilor crește. Așa, bugetul statului a devenit Pilonul I, iar fondurile de pensii private au devenit Pilonul II (parte din contribuția obligatorie la pensii) și Pilonul III, care reprezintă plățile pe care unii români le fac, suplimentar față de ce-i obligă legea, pentru a avea mai mulți bani la pensie (acesta e pilonul de pensii facultativ).
Contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut este de 25%. Practic, din acest procent, doar 3,75% se duc către fondul privat (Pilonul II), iar restul, la stat. Pentru acest din urmă procent se va putea face cererea despre care vorbeam mai sus. Mai multe despre Pilonul II de pensii puteți afla din acest material.
Comentarii articol (15)