Proprietarii de paduri vor fi obligati sa asigure realizarea serviciilor silvice sau administrarea padurilor pe care le au prin ocoale silvice de stat sau constituite ca structuri proprii.
Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotarâre, atributiile ocoalelor silvice de stat si ale celor constituite ca structuri proprii si obligatiile ce le revin detinatorilor de paduri în vederea respectarii regimului silvic.
Acelasi act normativ aproba regulamentul de aplicare a OUG nr. 139/2005 privind administrarea padurilor din România.
În vederea gestionarii durabile a padurilor, actul normativ prevede obligativitatea proprietarilor de paduri de a încheia contracte de servicii silvice sau administrare a padurilor cu un ocol silvic constituit în conditiile legii. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei noi.
Ocoalele silvice au obligatia de a asigura managementul corespunzator al proprietatii forestiere pentru care au încheiat contractul de administrare sau servicii silvice.
Hotarârea prevede dreptul ocoalelor de a asigura pe baze concurentiale servicii silvice si pentru alte paduri decât cele pentru care au fost constituite, cu adaptarea corespunzatoare a statutului de functionare.
Contractul pentru servicii silvice se încheie pe o perioada de minim un an calendaristic si include obligatoriu serviciul de paza pentru respectiva padure, daca proprietarul nu face dovada ca paza proprietatii forestiere este deja asigurata în conditiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
Contractul pentru administrarea padurii se încheie pe o durata minima, egala cu perioada de aplicare a amenajamentului silvic, conform OG nr. 965/1998.
Hotarârea stabileste ca ocoalele silvice si regiile publice cu specific silvic sa faca publice limitele minime si maxime ale tarifelor practicate pentru serviciile pe care le ofera, precum si pentru administrarea padurilor, în termen de 15 zile de la data intrarii în vigoare a hotarârii adoptate de guvern.
Aceste tarife nu includ cheltuielile cu lucrarile de împadurire, de combatere a daunatorilor forestieri, de realizare a lucrarilor silvice si cele necesare în situatii exceptionale, cheltuieli care sunt suportate de proprietarul padurii. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei noi.
Programul de amenajare a padurilor este aprobat anual de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.
Licitatiile pentru realizarea amenajamentelor silvice se organizeaza de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si vânatoare, în conformitate cu prevederile legale privind achizitiile publice.
Cheltuielile pentru amenajamentele silvice se deconteaza de catre administratori, pentru padurile proprietate publica a statului, si de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si vânatoare, daca suprafata amenajata provine din proprietati mai mici de 100 hectare ale persoanelor fizice sau juridice asociate în scopul gospodaririi padurilor.
Pentru alte proprietati forestiere private cheltuielile cu amenajamentele silvice vor fi suportate de proprietari.
Comentarii articol (0)