Potrivit Ordonansei de Urgensã adoptate de Executiv, responsabilitatea respectãrii regimului silvic aparsine atât administratorului, cât si proprietarului de pãdure. Se creeazã astfel un cadru unitar si coerent în ceea ce priveste administrarea pãdurilor în România, care va contribui la diminuarea tãierilor ilegale si defrisãrilor abuzive.
Termenul în care proprietarii de pãduri trebuie sã asigure administrarea pãdurilor prin ocoale silvice sau sã asigure servicii silvice pentru pãduri este de 6 luni de la intrarea în vigoare a Ordonansei de Urgensã. Dupã expirarea acestui termen, va fi autorizatã doar tãierea masei lemnoase care provine din pãduri administrate sau în care sunt asigurate serviciile silvice, potrivit legii.
Dupã forma de proprietate, ocoalele silvice sunt:
- de stat - cele care administreazã pãdurile proprietate publicã a statului. Acestea pot asigura servicii silvice sau dministrarea pãdurilor si pentru alsi proprietari, pe bazã de contract
- constituite ca structuri proprii - cele care asigurã servicii silvice pentru pãdurile proprietate publicã a unitãsilor teritorial
-administrative, a persoanelor juridice sau a persoanelor fizice care le-au constituit. Acestea pot asigura administrarea
- pãdurilor respective si pot asigura servicii silvice sau pot administra si pãdurile ale altor proprietari, pe bazã de contract.
Ocoalele silvice constituite ca structuri proprii au personalitate juridicã. În cazuri justificate, ele pot asigura servicii silvice pentru pãdurile proprietate publicã a statului, responsabilitatea de administrare a acestora revenind ocoalelor silvice de stat. În termen de 18 luni de la data intrãrii în vigoare a Ordonansei de Urgensã, ocoalele silvice constituite ca structuri proprii înfiinsate pânã la acea datã vor trebui sã solicite reautorizarea, în condisiile stabilite de acest act normativ. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravensie si se sancsioneazã cu amendã de la 5.000 - 10.000 lei noi si retragerea autorizasiei de funcsionare.
Ocoalele silvice care asigurã atât administrarea cât si servicii silvice sunt ocoale silvice mixte.
Potrivit Ordonansei, suprafesele minime de pãdure pentru care se constituie ocoale silvice sunt:
- în regiunea de câmpie - 3.000 ha
- în regiunea de dealuri - 5.000 ha
- în regiunea de munte - 7.000 ha
Proprietarii si desinãtorii de pãduri, precum si ocoalele silvice care asigurã administrarea sau serviciile silvice pentru acestea, sunt obligasi sã permitã accesul organelor de control al regimului silvic al statului în pãdurile pe care le au în proprietate, le desin, le administreazã sau pentru care asigurã servicii silvice. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravensie si se sancsioneazã cu amendã de la 5.000 - 10.000 lei noi.
Cuantumul amenzilor prevãzute de OUG va fi actualizat prin Hotãrâre de Guvern.
Atribusiile ocoalelor silvice, obligasiile ce revin desinãtorilor de pãdure în vederea respectãrii regimului sivic si regulamentul de aplicare a Ordonansei de Urgensã se stabilesc prin Hotãrâre de Guvern, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia.
Pentru informasii suplimentare vã rugãm sã vã adresasi inisiatorului actului, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale.
Comentarii articol (0)