Bucureºti, 5 mai /Rompres/ - Proprietarii de pãduri au încheiat, pânã în prezent, contracte de administrare sau contracte de prestãri servicii silvice pentru suprafaþa de 107.758 ha, acestã suprafaþã fiind deþinutã de un numãr de 14.690 persoane fizice, juridice sau unitãþi administrativ - teritoriale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale.
În aceste condiþii, suprafaþa de pãduri administratã prin ocoale silvice este de 5,736 milioane hectare, reprezentând un procent de 89,9 la sutã din totalul fondului forestier naþional.
Suprafaþa fondului forestier naþional este de 6,382 milioane hectare. Din acest total, o suprafaþa de 4,251 milioane hectare o reprezintã proprietatea publicã a statului ºi este administratã de RNP - Romsilva. Diferenþa de 2,131 milioane hectare o reprezintã proprietatea publicã sau privatã a persoanelor juridice, fizice sau a unitãþilor administrativ teritoriale.
Obligativitatea proprietarilor de a asigura prin ocoale silvice administrarea pãdurilor sau sã asigure servicii silvice pentru acestea, indiferent de mãrimea proprietãþii sau de forma de proprietate, este stipulatã în OUG nr. 139/2005.
Termenul pânã la care a fost obligatorie încheierea contractelor pentru administrarea pãdurilor/asigurarea serviciilor silvice pentru aceste pãduri a expirat la data de 20 aprilie 2006.
Dupã acest termen, nerespectarea acestei obligaþii de cãtre proprietari constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 1.000 RON la 5.000 RON, iar proprietarilor nu li se va mai autoriza tãierea masei lemnoase.
În vederea încheierii de contracte de administrare sau pentru asigurarea efectuãrii de servicii silvice, proprietarii de pãduri trebuie sã se adreseze ocoalelor silvice private atestate de MAPDR sau ocoalelor silvice din structura Regiei Naþionale a Pãdurilor-ROMSILVA .
Administrarea pãdurilor constituie totalitatea activitãþilor cu caracter tehnic, economic ºi juridic desfãºurate de ocoalele silvice, în scopul asigurãrii gestionãrii durabile a pãdurilor, iar serviciile silvice reprezintã totalitatea activitãþilor cu caracter tehnic ce se executã de ocolul silvic, pentru aplicarea regimului silvic.
Comentarii articol (0)