Impozitul pe profit trebuie declarat anual la Fisc prin intermediul formularului 101 - „Declarație privind impozitul pe profit”, conform Ordinului Fiscului nr. 3.386/2016. Acest lucru se face până la data de 25 martie 2019 pentru profitul aferent anului 2018.
„Declarația se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil. (...) Declarația privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistență”, este explicat în actul normativ amintit.
Foarte important de precizat este că 2019 este primul an în care declarația 101 se poate transmite Fiscului exclusiv online. Mai precis, schimbarea se aplică începând cu declararea impozitului pe profit pentru anul fiscal 2018, în condițiile în care, până anul trecut, D101 se putea depune inclusiv pe CD și în format tipărit.
Versiunea electronică a declarației 101, pentru raportarea impozitului pe profit pentru anul 2018, este disponibilă deja din ianuarie 2019 pe site-ul Fiscului. Aceasta a fost actualizată ultima oară la mijlocul lunii februarie 2019 și este disponibilă aici.
Important! Companiile care nu-și vor îndeplini obligația legală de declarare a impozitului pe profit pentru anul 2018 vor risca o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei, dacă sunt contribuabili mijlocii sau mari, sau de la 500 la 1.000 de lei, dacă sunt contribuabili mici, conform Codului de procedură fiscală.
Cota de impozitare este de 16%
Impozitul pe profit trebuie aplicat de către companiile care au afaceri de la un milion de euro în sus, conform Codului fiscal. Cota de impozit pe profit care se aplică, în anul 2019, asupra profitului impozabil este de 16%, deși s-a tot discutat în ultimii ani despre micșorarea acesteia.
Concret, impozitul pe profit este datorat de către:
- persoanele juridice române;
- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unuia sau mai multor sedii permanente în România;
- persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
- persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România, precum și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română;
- persoanele juridice cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene.
„Rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice (ale Codului fiscal - n. red.), precum și pierderile fiscale care se recuperează (...)”, este explicat în Codul fiscal.
Așadar, un rezultat fiscal pozitiv este un profit impozabil, iar un rezultat fiscal negativ este o pierdere fiscală. Practic, rezultatul fiscal se calculează trimestrial sau anual, cumulat de la începutul anului fiscal.
Informațiile despre declararea impozitului pe profit pentru anul 2018 pot fi urmărite aici.