Inițiativa legislativă cetățenească, care a apărut luni în Monitorul Oficial, este pentru modificarea Legii nr. 208/2015, adică actul care conține regulile pentru alegerea senatorilor și a deputaților. În perioada următoare, inițiatorii acesteia trebuie să strângă destule semnături de la români pentru ca documentul să poată fi înregistrat la Parlament pentru dezbatere.
Principala modificare propusă este de a limita numărul de parlamentari la numai 300. Mai precis, la Senat să fie maximum 100 de persoane, iar la Camera Deputaților să fie maximum 200 de persoane.
„De fiecare dată când se organizează alegeri parlamentare la termen, Autoritatea Electorală Permanentă actualizează și stabilește prin hotărâre numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pe fiecare circumscripție în parte, cu 90 de zile înainte de data alegerilor (...). Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților nu poate fi mai mare de 100, respectiv mai mare de 200”, scrie în proiectul de lege publicat în Monitor.
În momentul de față, în Parlament avem peste 450 de persoane. Concret, avem 136 de senatori și 329 de deputați. Inițiativa de a reduce numărul de parlamentari vine ca urmare a referendumului național din anul 2009, la care majoritatea românilor au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.
Conform Legii nr. 189/1999, actul care stabilește condițiile în care cetățenii României pot iniția proiecte de legi, inițiativa legislativă trebuie redactată respectând forma cerută pentru proiectele de lege și trebuie avizată de Consiliul Legislativ. Apoi, proiectul este publicat în Monitorul Oficial, acesta fiind stadiul actual al inițiativei cetățenești despre care am scris mai sus.
După apariția actului în Monitorul Oficial, inițiatorii săi trebuie să strângă, timp de maximum șase luni, minimum 100.000 de semnături de la cetățeni cu drept de vot, așa cum prevede Constituția. Mai exact, semnatarii trebuie să provină din cel puțin un sfert dintre județele țării, iar în fiecare dintre aceste județe, respectiv în București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături.
Odată ce sunt strânse semnăturile necesare, inițiativa legislativă este înregistrată la Parlament și apoi acesteia i se verifică constituționalitatea la Curtea Constituțională a României. După ce se dă decizia Curții, parlamentarii sunt obligați să introducă inițiativa cetățenească în procedura obișnuită de legiferare.
Asta înseamnă că actul va fi dezbătut și votat pe rând la Senat și la Camera Deputaților. Ca să ajungă să se aplice, documentul va trebui să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Atenție! Inițiativa cetățenească NU se aplică momentan. Pentru a intra în procedura obișnuită de legiferare, aceasta trebuie să strângă, în următoarele șase luni, cel puțin 100.000 de semnături de susținere.
Comentarii articol (11)