Luna asta, Inspecția Muncii anunță că desfășoară, la nivel național, o campanie de verificare a respectării regulilor de SSM în stațiile GPL, pentru a vedea cât de bine sunt protejați salariații.
„În luna martie 2019, Inspecția Muncii derulează o acțiune de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitatea în stații de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat”, scrie în comunicatul de presă citat.
De principiu, autoritățile spun că toate inspectoratele teritoriale de muncă participă la controale, iar acestea vor verifica atât firmele mici și medii, cât și firmele mari care dețin stații GPL. Și asta indiferent că societățile sunt private, publice sau cu capital mixt.
Concret, reprezentanții autorităților de muncă spun că vor urmări, în cadrul controalelor la stațiile GPL, următoarele aspecte:
1. Obligația angajatorilor de a evalua riscurile specifice de accidentare și îmbolnăvire profesională, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive. Mai precis, este vorba de probabilitatea producerii și persistenței atmosferelor potențial explozive, probabilitatea prezenței și activării surselor de aprindere și a declanșării incendiului, utilajele, substanțele folosite, procesele și posibilele lor interacțiuni;
2. Stabilirea, în baza evaluării riscurilor, a măsurilor tehnice, organizatorice și de altă natură, inclusiv pentru zonele cu risc ridicat și specific. Reprezentanții Inspecției Muncii spun că angajatorii au obligația să asigure o instruire adecvată a lucrătorilor în domeniul SSM, mai ales cu privire la protecția de explozii. De asemenea, firmele trebuie să asigure echipament individual de protecție din materiale care nu produc descărcări electrostatice ce pot declanșa explozii;
3. Verificarea periodică a echipamentelor de muncă, inclusiv instalațiile care funcționează într-un mediu potențial exploziv. În documentul de presă este subliniat că umplerea buteliilor trebuie făcută numai de către firme autorizate pentru această activitate. Supravegherea tehnică la umplere a buteliilor trebuie făcută numai de către personalul autorizat ca „îmbuteliator fluide sub presiune”. La buteliile fără gardă de protecție, ce sunt manipulate manual, este obligatorie montarea prin înfiletare a capacului de protecție. Totodată, trebuie făcută o semnalizare de SSM la locul de muncă, mai ales în locurile unde pot aparea atmosfere explozive, iar transportul buteliilor trebuie făcut numai cu mijloace de transport construite și echipate în conformitate cu reglementările legale privind transportul mărfurilor periculoase.
Prin intermediul acestei campanii de verificări la stațiile GPL, autoritățile urmăresc stabilirea măsurilor necesare pentru ca angajatorii să respecte legislația SSM, dar și creșterea gradului de conștientizare a necesității de a respecta regulile SSM specifice acestui domeniu de activitate.
În altă ordine de idei, avocatnet.ro a derulat recent o amplă campanie de informare a angajatorilor privind legislația SSM și aspectele practice ale implementării acesteia. Toate articolele din campanie pot fi citite aici.