Munca nedeclarată este combătută de Inspecția Muncii prin intensificarea controalelor la angajatorii la care s-au găsit în trecut lucrători la negru, conform raportului publicat recent și analizat de avocatnet.ro.
„Principalele căi de acțiune în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt: (...) intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate cazuri de muncă nedeclarată”, scrie, mai exact, în documetul citat. Celelalte măsuri de combatere a muncii nedeclarate sunt:
- obligarea angajatorilor la încheierea contractelor individuale de muncă pentru persoanele identificate că lucrează la negru;
- verificarea respectării obligației angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că lucrează la negru.
Desigur, să nu uităm nici că pentru munca nedeclarată se pot aplica amenzi mai mult decât usturătoare în momentul de față, tocmai pentru a descuraja această practică.
„Depistarea cazurilor de muncă nedeclarată reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Inspecției Muncii, având în vedere că măsurile dispuse de către inspectorii de muncă și sancțiunile contravenționale aplicate conduc la descurajarea practicării muncii nedeclarate”, scrie în raportul anual pentru 2018.
Folosindu-ne de raportul Inspecției Muncii privind activitatea sa în anul precedent, putem estima cam ce fel de categorii de angajatorii pot fi verificate în acest an. De exemplu, pentru combaterea muncii nedeclarate, pot fi vizați angajatorii din domeniile construcții, fabricarea și comercializarea mobilei sau alimentația publică (inclusiv pe litoralul Mării Negre). De asemenea, controale dese vor fi făcute la angajatori pe partea de securitate și sănătate în muncă.
Creșterea semnificativă a afacerilor de servicii poștale și curierat din ultimii ani poate face inspectorii muncii să-și îndrepte atenția și către acest domeniu. Totodată, se mai pot afla în vizorul inspectorilor muncii firmele care folosesc salariați cu normă parțială de lucru, din domenii precum transporturi și service auto, construcții, panificație și jocuri de noroc.