Controalele desfășurate la companii, de către ITM-uri, în ultimii ani au urmărit, în principal, respectarea regulilor de angajare, de executare a contractelor individuale de muncă, precum și respectarea timpului de lucru, a timpului de odihnă și a drepturilor salariale. Totodată, se verifică legalitatea clauzelor contractuale și executarea acestora.
În esență, autoritățile vor să identifice angajatorii care folosesc munca la negru (adică munca nedeclarată) sau munca la gri (adică munca subdeclarată) ori care nu iau măsurile impuse de legislație pentru a proteja sănătatea lucrătorilor.
Aceste aspecte reies din rapoartele de activitate ale IM din ultimii ani, ce au fost analizate de avocatnet.ro pentru a observa ce categorii de firme apar mai des în colimatorul inspectorilor de muncă. În baza acestor informații, putem estima (orientativ) ce companii riscă să fie vizate de controalele autorităților în cursul anului 2018.
Referitor la depistarea muncii ne/subdeclarate, ITM-urile își vor concentra atenția, în 2018, mai ales pe societățile care au legătură cu:
- construcțiile;
- industria textilă;
- prestările de servicii;
- industria alimentară și de panificație;
- industria lemnului;
- comerțul;
- paza;
- transportul rutier de marfă și persoane;
- activitățile din stațiunile turistice de la munte și de la mare;
- serviciile medicale;
- fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare;
- activitatea comercială pe timp de noapte (baruri, cluburi, cazinouri, benzinării, magazine non-stop etc.).
Controalele desfășurate de inspectorii muncii pot face parte din campanii naționale, care, de obicei, sunt aproximativ aceleași, cu mici variații de la an la an.
De exemplu, în ultimii ani, ITM-urile au avut campanii naționale de combatere a muncii ne/subdeclarate pentru verificarea brutăriilor, a firmelor ce se ocupă cu depozitarea și vânzarea produselor din cereale, a transportatorilor rutieri, a firmelor de construcții, a service-urilor auto și a companiilor de pe litoralul Mării Negre. De asemenea, campaniile naționale au mai vizat folosirea zilierilor, restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, unitățile medicale și firmele de pază.
Alte campanii naționale desfășurate de ITM-urile din subordinea IM au vizat în anii recenți verificarea respectării legislației SSM în ceea ce privește stresul la serviciu, transportul, depozitarea și vânzarea artificiilor, construcțiile, expunerea la substanțe chimice, prevenirea incendiilor și a exploziilor în sectorul extractiv, transporturile rutiere, alimentația publică, service-urile auto, protecția salariaților în condiții de temperaturi scăzute/ridicate extreme, asistența medicală, activitatea cluburilor sportive și munca sezonieră.
Redacția noastră estimează că aceleași sectoare de activitate vor fi vizate și în anul 2018 de controalele inspectorilor de muncă.
În plus, reprezentanții ITM-urilor din toată țara vor acorda o atenție deosebită și respectării regulilor și termenelor în care angajatorii trebuie să facă raportările în Registrul general de evidență a salariaților, supranumit Revisal.
Verificările la angajatori pot fi intensificate în anumite perioade ale anului
Autoritățile au obiceiul de a-și intensifica verificările la firme în perioadele din an în care se înregistrează creșteri în vânzarea de bunuri și prestarea de servicii. În domeniul muncii, perioadele mai aglomerate pentru afaceri înseamnă, pentru ITM-uri, șanse crescute de apariție a muncii ne/subdeclarate. Totodată, vorbim și de o posibilă scădere a preocupării firmelor pentru siguranța propriilor salariați.
Astfel, inspectorii de muncă și-ar putea intensifica verificările, în cursul anului 2018, în minivacanțele datorate diverselor sărbători legale. De exemplu, anul acesta avem minivacanțe de Rusalii, de Ziua Copilului, de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.
În același timp, mai există și posibilitatea apariției unor alte minivacanțe, dacă Guvernul decide să dea libere pentru a lega sărbători legale de weekend (situații în care angajatorii din domeniul privat tind să dea liber și ei). Posibile minivacanțe ar putea apărea anul acesta de Ziua Muncii, de Crăciun și chiar de Revelion.
Reprezentanții IM mai pot face controale la societăți și în funcție de sezon. Concret, primăvara, vara și toamna se pot face verificări speciale în domeniile în care este nevoie de forță de muncă sezonieră, iar vara și iarna se pot face verificări suplimentare pentru a vedea cât de protejați sunt salariații în perioadele cu temperaturi extreme ridicate sau scăzute.