Conform Codului fiscal, salariații pot să decidă ca o parte din impozitul pe venit care se duce la stat să ajungă la ONG-uri, biserici sau să fie acordată sub formă de bursă privată.
Dacă se întâmplă acest lucru, este important pentru aceștia să știe că nu fac acest lucru din banii pe care i-ar fi putut cheltui altcumva (salariul net, de exemplu). De fapt, banii aceia se duc oricum la stat, ca impozit, dacă nu se depune formularul 230. Cu alte cuvinte, salariații pot să aleagă doar între a ajunge banii respectivi la stat sau a îi redirecționa către ONG-uri sau biserici.
Dacă aleg să îi redirecționeze, ei vor folosi formularul 230, termenul de depunere al acestuia fiind extins recent până la 31 iulie 2019 (în mod normal, termenul era 15 martie 2019).
Practic, formularul 230 (modelul poate fi găsit aici sau aici) va fi depus la unitatea fiscală de la domiciliul contribuabilului. Astfel, dacă aveți domiciliul în țară, veți depune formularul la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul. Dacă nu locuiți acolo efectiv, veți depune formularul la sediul organului fiscal în a cărui rază aveți reședința.
În schimb, dacă domiciliul fiscal nu este în România (nu aveți domiciliu în România, dar aveți de plătit taxe și impozite în România), veți depune formularul la organul fiscal central competent.
În același timp, puteți completa formularul și să i-l dați direct beneficiarului, pentru ca acesta să fie cel care îl depune în numele vostru.
Puteți hotărî ca o parte din impozitul pe venit, adică un procent de 2% sau de 3,5%, să nu se ducă la stat, ci la entitățile menționate mai sus. Procentele diferă în funcție de unde ajung banii, după cum urmează:
- 2% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult;
- 2% din impozitul anual pentru acordarea de burse private sau
- 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.
Atenție! Puteți alege ca banii redirecționați să ajungă doar la una dintre categoriile de beneficiari de mai sus, nu la mai multe, în același timp. În final, veniturile la care se raportează impozitul dinspre care se va lua procentul respectiv sunt cele de anul trecut.
Comentarii articol (0)