Dacă un referendum național pe legile justiției va fi stabilit pentru data de 26 mai 2019, adică în ziua în care sunt stabilite alegerile pentru Parlamentul European, vor trebui folosite exact aceleași secții de votare. Așa prevede în momentul de față Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, regula fiind introdusă acum aproape zece ani prin ordonanță de urgență.
„(1) În situația în care referendumul are loc simultan cu (...) alegerile pentru Parlamentul European (...), organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor (...) Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European (...).
(2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii”, este explicat în Legea referendumului.
Regula organizării, în aceleași secții de votare, a referendumului și a alegerilor a fost introdusă în cursul anului 2009 prin ordonanță de urgență. La momentul respectiv, măsura a fost luată de Guvernul condus de Emil Boc în contextul în care în aceeași zi urmau să se desfășoare alegeri prezidențiale și un referendum național inițiat de președintele Traian Băsescu. Referendumul a fost cel pentru Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300.
În preambulul ordonanței de urgență respective scrie că măsura a fost luată pentru a reduce cheltuielile de organizare cu aproximativ 15 milioane de euro. Practic, dacă la referendumul și alegerile de atunci ar fi fost folosite secții de votare diferite, acest lucru ar fi dus la o creștere a cheltuielilor statului cu organizarea celor două scrutine.
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații eronate, conform cărora legislația ar obliga autoritățile să folosească secții separate de votare. Însă Legea referendumului prevede cât se poate de clar că trebuie folosite aceleași secții de votare pentru ambele scrutine.
Președintele României, Klaus Iohannis, pregătește în aceste zile anunțul oficial pentru organizarea unui referendum național în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Acesta ar urma să fie în legătură cu modificarea legilor justiției.
Legea referendumului prevede că șeful statului, după ce se consultă cu Parlamentul, poate cere poporului să-și exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național. Chestiunile respective și data referendumului se stabilesc prin decret prezidențial.
De menționat că, în anul 2017, Klaus Iohannis a inițiat deja un referendum legat de continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, care însă n-a fost organizat până la urmă.
Comentarii articol (1)