Conform raportului de activitate pe anul 2018 al Inspecției Muncii, ce a fost publicat recent și a fost analizat de redacția avocatnet.ro, una dintre problemele întâlnite cel mai des în relațiile de muncă, în anul trecut, a fost, după neplata salariilor, neplata muncii suplimentare.
În momentul de față, Codul muncii stabilește că munca prestată de un salariat, ce depășește durata normală a timpului de muncă săptămânal (40 de ore), este considerată muncă suplimentară. Concret, munca suplimentară se face numai la solicitarea angajatorului și numai dacă salariatul este de acord cu acest lucru.
„Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident. La solicitarea angajatorului salariații pot efectua muncă suplimentară (...)”, este prevăzut în actul normativ.
Salariații care muncesc astfel peste program trebuie să fie recompensați de firmă. Mai precis, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice. Dacă acest lucru nu este posibil, orele suplimentare trebuie recompensate printr-un spor salarial.
„Sporul pentru munca suplimentară (...) se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază”, scrie în Cod.
De principiu, un salariat nu poate fi pus să lucreze peste program mai mult de opt ore pe săptămână. Totuși, acest lucru este posibil, în anumite condiții, în măsura în care media săptămânală a orelor de muncă este de maximum 48 de ore pe o perioadă de referință de minimum patru luni și de maximum 12 luni.
În orice caz, trebuie subliniat că atât tinerilor de până la 17 ani, cât și salariaților cu normă parțială nu li se poate cere să lucreze peste program.
Companiile care nu respectă regulile muncii suplimentare riscă să fie amendate de inspectorii muncii cu sume cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.