Deoarece Guvernul a decis ca 30 aprilie 2019 să fie zi liberă pentru bugetari, și angajatorii din mediu privat pot lua o decizie asemănătoare.
Concret, așa cum ne-a explicat cu o altă ocazie avocata Miruna Stănescu, fiecare angajator poate stabili 30 aprilie 2019 ca zi liberă printr-o decizie internă.
Deși legislația nu prevede o procedură pentru situațiile de acest gen, trebuie ținut cont de prevederile specifice ale contractului colectiv de muncă sau ale regulamentului intern, acolo unde este cazul.
Decizia angajatorului trebuie să explice clar măsura și consecințele ei. Astfel, dincolo de precizarea că nu se va lucra pe 30 aprilie 2019, Miruna Stănescu spune că trebuie lămurit dacă și cum se va recupera ziua liberă respectivă.
Teoretic, angajatorii au la dispoziție trei variante distincte pentru a decide asupra recuperării unei zile libere suplimentare:
- recuperarea într-o zi de sâmbătă;
- recuperarea prin prelungirea programului zilnic de lucru;
- nerecuperarea zilei libere.
De principiu, avocata ne-a spus că angajatorul nu-i poate sancționa pe salariații care vor să lucreze pe 30 aprilie 2019 și nici nu-i poate obliga să stea acasă în ziua respectivă.
Guvernul a stabilit recent că bugetarii vor sta acasă în ultima zi a lunii aprilie 2019. În acest fel se face o punte între minivacanța de Paște a salariaților și Ziua Muncii.
Mai precis, angajații trebuie să primească liber pe 26 aprilie (Vinerea Mare), pe 29 aprilie (a doua zi de Paște) și pe 1 mai (Ziua Muncii). Astfel că ziua de 30 aprilie, care este lucrătoare, cade fix între liberele legale de Paște și liberul legal de Ziua Muncii.
Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în liberele legale sau care nu-i recompensează pentru munca în acele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Codului muncii.