avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere legale

sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:24, 1 Mai 2012
Sunt obligatorii pentru bugetari, dar pot fi aplicate si de privati, urmand ca decizia sa fie luata de AGA
daca nu lucrezi in ziua libera legala , adica ti se taie din salar?
Zilele de sarbatori legale sunt zile nelucratoare, ele nu intra in numarul de zile lucratoare lunar si nu se taie din salariu daca nu se lucreaza in zilele respective.
Daca totusi angajatul lucreaza in aceste zile, atunci munca se plateste cu spor 100% din salariul de baza aferent orelor prestate.

Codul muncii:

ART. 139
(1) Zilele de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crãciun;
- douã zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de cãtre angajator.
ART. 140
Prin hotãrâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitãţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publicã, în scopul asigurãrii asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionãrii populaţiei cu produse alimentare de strictã necesitate, a cãror aplicare este obligatorie.
ART. 141
Prevederile art. 139 nu se aplicã în locurile de muncã în care activitatea nu poate fi întreruptã datoritã caracterului procesului de producţie sau specificului activitãţii.
ART. 142
(1) Salariaţilor care lucreazã în unitãţile prevãzute la art. 140, precum şi la locurile de muncã prevãzute la art. 141 li se asigurã compensarea cu timp liber corespunzãtor în urmãtoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordã zile libere, salariaţii beneficiazã, pentru munca prestatã în zilele de sãrbãtoare legalã, de un spor la salariul de bazã ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazã corespunzãtor muncii prestate în programul normal de lucru.
Nu afecteaza pe cei ce lucreaza in regie,pt. ca indiferent daca luna are 20 de zile lucratoare,sau 23 de zile lucratoare,salariul ramane acelasi.
Daca se plateste la nr. de ore,atunci influenteaza,in aprilie in loc de 168 ore se platesc 160.


@catalin_78,

Trebuie facut distinctie intre zilele reglementate de art.139Codul Muncii ,zile libere in care nu se lucreaza,si zilele libere cu recuperare,ca in cazul celei de 30 aprilie acordata bugetarilor,dar si privatilor care au hotarat sa o acorde.Daca va referiti la cea de-a doua situatie,din moment ce se vorbeste despre recuperare,inseamna ca nu este considerata ca fiind o zi libera in care nu se lucreaza si atunci implicit daca nu se recupereaza, nu se va plati.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza arakys arakys Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv? (vezi toată discuția)
1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)