avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza

Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 20 Noiembrie 2011
Situatia este o exceptie de la regula, si se traduce cam asa:
Pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", dupa cum se arata in Codul Muncii, salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.”
;)
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Codul muncii:
" ART. 139
(1) Zilele de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crãciun;
- douã zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de cãtre angajator.
ART. 140
Prin hotãrâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitãţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publicã, în scopul asigurãrii asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionãrii populaţiei cu produse alimentare de strictã necesitate, a cãror aplicare este obligatorie.
ART. 141
Prevederile art. 139 nu se aplicã în locurile de muncã în care activitatea nu poate fi întreruptã datoritã caracterului procesului de producţie sau specificului activitãţii.
ART. 142
(1) Salariaţilor care lucreazã în unitãţile prevãzute la art. 140, precum şi la locurile de muncã prevãzute la art. 141 li se asigurã compensarea cu timp liber corespunzãtor în urmãtoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordã zile libere, salariaţii beneficiazã, pentru munca prestatã în zilele de sãrbãtoare legalã, de un spor la salariul de bazã ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazã corespunzãtor muncii prestate în programul normal de lucru."


Specificul activitatii primeaza, firma de paza are contract pentru paza non stop a obiectivului.
Agentii de paza vor lucra conform graficului stabilit si vor primi spor de 100 % pentru orele lucrate in ziua de 1 Decembrie si timp liber acordat in urmatoarele 30 de zile.
mda,n-ai sa vezi asa ceva in realitate...
@carmenn968

De ce nu ? Legea e aceeasi pentru toti.
arakys a scris:

Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv?



Munca desfasurata in ziua de 1 dec. va fi platita cu un spor la salariul de baza care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Alte discuții în legătură

Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)
Drepturi pentru zilele de sarbatori legale BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM? (vezi toată discuția)
Zile libere : platite si daca da in ce conditii? FeDuke FeDuke Buna seara la toata lumea in primul rand,intreb aici pentru ca legea din punctul asta de vedere mi se pare interpretabila.Daca angajatorul da liber pe 25 ... (vezi toată discuția)