avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pontare in zi de sarbatoare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pontare in zi de sarbatoare

In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut special? De ex. Lucreaza conform orarului vineri,sambata, duminica, luni, marti iar miercuri are liber din orar.
Cum va aparea in pontaj in ziua libera din sarbatoare legala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 21 August 2012
Ziua de sarbatoare legala nu se ponteaza decat in cazul in care angajatul a fost efectiv la lucru, si atunci fie se considera ore suplimentare fie se acorda spor de lucru in zile de sarbatori legale.
Luna august ar fi trebuit sa aiba 23 de zile lucratoare, dar intrucat ziua de 15 august (miercuri) este declarata sarbatoare legala (nu mai este zi lucratoare), atunci luna august ramane cu 22 de zile lucratoare.

Codul muncii:

ART. 139
(1) Zilele de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crãciun;
- douã zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de cãtre angajator.
ART. 140
Prin hotãrâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitãţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publicã, în scopul asigurãrii asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionãrii populaţiei cu produse alimentare de strictã necesitate, a cãror aplicare este obligatorie.
ART. 141
Prevederile art. 139 nu se aplicã în locurile de muncã în care activitatea nu poate fi întreruptã datoritã caracterului procesului de producţie sau specificului activitãţii.
ART. 142
(1) Salariaţilor care lucreazã în unitãţile prevãzute la art. 140, precum şi la locurile de muncã prevãzute la art. 141 li se asigurã compensarea cu timp liber corespunzãtor în urmãtoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordã zile libere, salariaţii beneficiazã, pentru munca prestatã în zilele de sãrbãtoare legalã, de un spor la salariul de bazã ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazã corespunzãtor muncii prestate în programul normal de lucru.
ART. 143
Prin contractul colectiv de muncã aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
Munca in zilele de sarbatoare legala nu are caracterul unei munci suplimentare ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)
Drepturi pentru zilele de sarbatori legale BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM? (vezi toată discuția)
Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)