avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 decembrie

anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la cunostinta, etc. ; anul acesta se mai poate proceda la fel?
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 15:19, 17 Noiembrie 2011
Probail ca da deoarece art 139-143 din Codul Muncii prevede urmatoarele: Art. 139. - (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Art. 140. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141. - Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Art. 142. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Art. 143. - Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
Am facut o adresa catre ITM in acest sens, referitoare la prestarea de ore in zilele de sarbatoare, in cazul in care societatea nu se incadreaza ca sector de activitate in unitatile care pot presta lucru in aceste zile. Raspunsul a fost ca daca nu suntem unitate alimentara, sanitara sau daca nu avem activitate de productie, nu avem voie sa prestam lucru in aceste zile, indiferent daca avem sau nu un acord scris al salariatilor in acest sens. Acum nu stiu ce sa mai cred...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere legal platite Maria Dobozi Maria Dobozi Daca lucrez in ziua de 15 aprilie care este duminica si in acelasi timp zi libera legal platita cum v-oi fi renumerata? Unde se gaseste baza legala ? Multumesc (vezi toată discuția)
Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Drepturi pentru zilele de sarbatori legale BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM? (vezi toată discuția)