Cresterea continua a cotatiilor la pretul aurului, determinata de cererea tot mai mare, venita în special din China, va duce la o scumpire a bijuteriilor cu peste 1.000 euro/kg, potrivit estimarilor Federatiei Patronale a Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase, Diamond-Gold. "În prezent, kilogramul de aur valoreaza aproximativ 15.500 euro, pret care va creste, în 2006, pâna la 16.500 euro. Daca avem în vedere faptul ca materia prima reprezinta peste 80% din costul de productie al bijuteriilor, putem spune ca acestea se vor scumpi odata cu aurul", ne-a declarat presedintele executiv al Federatiei Diamond-Gold, Mihail Pacioianu. El a explicat acest fenomen prin faptul ca în China, unde forta de munca este mult mai ieftina, dar si supercalificata, productia de bijuterii creste exponential, prin urmare si cererea de materii prime - argint si aur. "Chinezii vin în Europa cu bijuterii mult mai ieftine, executate în aceleasi conditii de calitate, reusind sa scoata astfel de pe piata producatori traditionali, cum ar fi italienii".
Continutul de metal pretios ("titlul") este primul dintre principalele componente ale pretului unei bijuterii. Aurul fin are o concentratie de 999,9 la mie (24 carate), iar un titlu de 585 la mie reprezinta 14 parti aur pur (14 carate). Pe lânga acesta, pe pietele din Europa mai circula titluri de 750 la mie (18 carate), în Canada se vând titluri de 333 la mie (8-10 carate), iar în Orient – de 916 la mie (22 carate).
Al doilea criteriu de stabilire a pretului este dat de nivelul de complexitate si calitatea executiei unei bijuterii, iar al treilea – raritatea acesteia.
Piata româneasca, într-o expansiune fara precedent
Greutatea totala a bijuteriilor din aur comercializate anual în România depaseste 15 tone , iar a celor din argint totalizeaza 75 de tone. Valoarea totala a tranzactiilor pe piata de bijuterii ajunge la peste 210 milioane euro, din care 150 milioane euro este reprezentata de cele din aur. "Daca luam în calcul toate tipurile de bijuterii care circula prin România, putem estima aceasta piata la 600-700 milioane euro", a mai spus Mihail Pacioianu. El a remarcat o crestere exponentiala a numarului de societati care opereaza cu metale pretioase (20 pe luna), în tara noastra activând în prezent 3.500 de firme cu acest profil.
Comentarii articol (0)