Aceștia nu sunt beneficiari de pensii speciale în prezent. Și când se readuce în spațiul public discuția pensiilor speciale (care, de fapt, nu se cheamă așa) se vorbește îndeosebi de pensiile speciale primite de parlamentari. Ei nu sunt însă unicii beneficiari ai acestor pensii.
În cifre, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), la finele lui februarie erau 9.273 de beneficiari de pensii de serviciu, potrivit Agerpres (aș fi trimis direct la sursă, dar la momentul când scriu acest material site-ul CNPP este inaccesibil, "în curs de actualizare"). Beneficiarii sunt magistrați, personalul auxiliar al instanțelor/parchetelor, membrii ai Corpului diplomatic și consular, parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, personal al Curții de Conturi. Avantajul imens al acestor tipuri de pensii este că ele pot fi cumulate cu pensiile publice și aproape orice alte venituri.
În proiectul Codului administrativ, respins definitiv în Parlament, se regăseau enumerați și primarii și viceprimarii ca beneficiari de pensii speciale. La finele votului pe acest proiect, în Camera Deputaților, deputatul Florin Iordache a încheiat discuțiile cu afirmația potrivit căreia trebuie să le intre bine în cap (celorlalți aleși din Parlament) că primarii trebuie să beneficieze de pensii speciale.
"Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap. (...) România merge înainte nu prin atacuri la Curte (Curtea Constituțională - n.red.). România are nevoie de un cod administrativ. Avem nevoie de o reformă administrativă. (...) Primarii au nevoie de pensii speciale", a spus Florin Iordache în ședința de la Camera Deputaților, pe 4 aprilie.
Dacă la celelalte materiale de tip PRO sau CONTRA dădeam câteva motive pentru fiecare dintre direcții, aici nu am să o fac, din mai multe motive. Dar aș lăsa discuția liberă pentru oricine vrea să argumenteze, așadar, dincolo de a face simple afirmații de acord sau dezacord, de ce consideră că primarii și viceprimarii merită sau nu astfel de pensii.
Așadar, de ce considerați că primarii și viceprimarii (nu) au dreptul la pensii speciale?
Comentarii articol (7)