Administrarea creanțelor fiscale se va face în curând în funcție de riscul fiscal al contribuabililor, așa cum a stabilit Legea nr. 30/2019. Astfel, vom avea o clasificare a firmelor și a persoanelor fizice autorizate în funcție de riscul fiscal, care va putea fi, în esență, mic, mediu sau ridicat.
„În cazul creanțelor fiscale administrare de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizează în funcție de clasa/subclasa de risc fiscal în care sunt încadrați contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal”, scrie în lege.
Totuși, pentru ca această prevedere să poată fi pusă efectiv în aplicare, trebuie definitivată legislația secundară, prin ordine emise de ANAF. Concret, ordinele cu procedurile de administrare și cu detalierea subclaselor și subcriteriilor de risc fiscal ar trebui emise până la data de 20 aprilie 2019.
Acest termen este mâine, iar ANAF nici măcar n-a lansat în dezbatere publică proiectele ordinelor ce vor conține aceste proceduri de punere în aplicare. Asta deși oficialii instituției erau optimiști, cu privire la respectarea termenului, în februarie 2019.
Deși termenul de 20 aprilie 2019 este doar pentru emiterea ordinelor respective, nu și pentru publicarea lor în Monitorul Oficial, instituția tot ar trebui, conform legislației transparenței decizionale, să publice reglementările în dezbatere înainte de a le finaliza și aproba. Redacția noastră a solicitat un punct de vedere oficial al ANAF referitor la această problemă, dar n-am primit niciun răspuns până acum.
Legea nr. 30/2019 face referire la dezvoltarea celor trei clase principale de risc (mic, mediu, ridicat) în subclase de risc și de dezvoltarea criteriilor generale de încadrare în gradul de risc în subcriterii. Totodată, se mai face referire la procedurile de administrare pentru fiecare clasă/subclasă de risc fiscal. Toate aceste informații vor fi incluse în ordine ANAF publicate în Monitorul Oficial.
Schimbarea politicii de administrare a contribuabililor este una majoră și aceasta ar putea avea efecte pozitive, dar și negative pentru mediul de afaceri.
„Administrarea fiscală presupune toate procedurile, de la inspecție, colectare... absolut totul. Și atunci va trebui să avem o imagine de ansamblu asupra unui contribuabil. (...) Asta este și ideea noastră - să anticipăm un eventual comportament neconform, de maniera în care să ne încasăm impozitele și taxele. Impozitele și taxele trebuie să fie plătite de către toată lumea. Și în același cuantum. Fără favorizări de o parte sau de alta. Ăsta este scopul pentru care încercăm să facem acea clasificare în funcție de risc”, a declarat Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF, la o conferință de fiscalitate din februarie 2019.
Tot ce am scris până acum despre administrarea creanțelor contribuabililor în funcție de riscul fiscal poate fi citit aici.