Măsura face parte din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2019 și se aplică deja din acea zi.
La câteva luni după ce a redus drastic domeniile de activitate în care pot fi folosiți zilierii, Guvernul a cedat și a revenit asupra deciziei la presiunea mediului de afaceri. Practic, zilierii pot fi folosiți, mai nou, în mai multe domenii, însă lista nu mai este la fel de lungă ca până la finele anului 2018.
Până recent, munca sezonieră putea fi prestată numai în domeniile agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură (exceptând exploatările forestiere), pescuit și acvacultură. Conform OUG nr. 26/2019, lista a fost completată cu:
- activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor;
- publicitate;
- activități de interpretare artistică - spectacole, activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole, activități de gestionare a sălilor de spectacole;
- creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale;
- activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini (exceptând grădinile private);
- restaurante;
- baruri și alte activități de servire a băuturilor;
- activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale.
Reducerea numărului de domenii în care pot fi folosiți zilierii a fost făcută în ultimele zile ale anului 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Acum, Guvernul recunoaște, practic, că a creat mari probleme mediului de afaceri, pentru activitățile ce necesită numai muncă necalificată și pe durate scurte.
„Modificarea propusă are ca scop combaterea lipsei de personal cu care se confruntă angajatorii din domeniile menționate, dar mai ales specificitatea acestor activități, care presupun utilizarea muncii necalificate, cu caracter sezonier, ocazional și pe un termen relativ scurt (...)”, scria în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect.
Prin modificarea inițială, autoritățile au dorit să elimine folosirea excesivă a zilierilor pentru a evita plata contribuțiilor sociale, însă măsura a fost prea drastică și a impus costuri suplimentare exagerate.
Mai precis, multe firme și antreprenori independenți au rămas, în primele patru luni din 2019, doar cu varianta angajării în baza contractului individual de muncă pentru prestarea unor activități sezoniere. Iar raporturile de muncă în baza contractului aduc costuri mult mai mari decât folosirea zilierilor.