Sesiunea de înscrieri în cadrul programului Rabla Clasic 2019 a fost deschisă chiar astăzi de autorități, acest program dând posibilitatea celor interesați de a cere bani de la stat pentru cumpărarea de mașini noi.
În contextul în care Rabla Clasic demarează azi, iar condițiile necesare casării mașinii vechi s-au schimbat, în sensul în care acum se pot casa și mașini fără inspecție tehnică valabilă, prezentăm astăzi pașii pe care trebuie să-i parcurgă persoanele fizice pentru a cere subvenția de la stat.
Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Mediului (MM) nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019, pot participa la ediția din acest an a programului Rabla Clasic persoanele fizice care au domiciliul sau reședința în țara noastră și care nu au datorii la autoritățile locale.
În esență, procedura ce trebuie urmată de cei ce doresc să cumpere o mașină nouă cu ajutor de la stat conține doar câțiva pași. Mai exact, românii care vor să beneficeze de prima de casare de la stat trebuie, într-o primă fază, să se înregistreze la un producător auto validat de Administrația Fondului pentru Mediu (lista completă, aici), să predea mașina veche unui colector autorizat, s-o radieze din circulație și să cumpere o mașină nouă.
Așadar, primul pas implică o vizită a celui interesat la producătorul modelului de mașină pe care intenționează s-o cumpere, acțiune ce are ca scop înregistrarea la producător. Pentru a face înscrierea la producător, cei interesați vor trebui să prezinte producătorului validat un dosar ce conține:
- o copie a actului de identitate;
- o copie legalizată a certificatului de înmatriculare a mașinii vechi;
- o copie legalizată a cărții de identitate a mașinii;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, din care să rezulte că solicitantul nu are datorii la stat;
- un document prin care proprietarul mașinii declară că prima de casare va fi folosită chiar de el pentru cumpărarea unei mașini sau că transmite dreptul de folosință a acestei prime altei persoane.
După realizarea înscrierii în program, în cel mult 30 de zile, proprietarul mașinii vechi va trebui să se adreseze, pentru distrugerea sau dezmembrarea ei, unui colector autorizat (lista acestora, aici). Firma colectoare va elibera proprietarului un certificat de distrugere a mașinii vechi, document în baza căruia se va realiza radierea din circulație a mașinii. O copie a certificatului de distrugere a mașinii se va adăuga, în cel mult 30 de zile, listei de documente aflate deja în dosarul de la producătorul validat.
Ultimul pas, și anume cumpărarea efectivă a mașinii noi, trebuie făcut, potrivit Ordinului MM nr. 661/2017, în cel mult 120 de zile, dar nu mai târziu de 25 noiembrie. La cumpărarea mașinii, producătorul validat va scădea din prețul acesteia valoarea primei de casare.
Și în acest an, prima pentru casarea unei mașini vechi se menține la valoarea de 6.500 de lei. Suplimentar, cei interesați pot obține un ecobonus de 1.000 de lei și/sau de un ecobonus de 1.700 de lei, în funcție de caracteristicile mașinii pe care intenționează s-o cumpere. Astfel, în acest an, românii care vor să-și schimbe mașina veche vor putea obține cel mult 9.200 de lei.
Comentarii articol (6)