Timp de zece ani, din 2019 și până în 2028, angajatorii din domeniul construcțiilor beneficiază de o povară fiscală redusă la plata salariilor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018.
Este vorba, mai precis, de taxe salariale reduse, care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2019. Asta înseamnă că luna curentă este a treia în care se declară și achită aceste taxe reduse, termenul-limită fiind ziua de azi.
Declararea taxelor salariale, inclusiv a celor reduse din domeniul construcțiilor, se face prin intermediul formularului 112. Recent, Fiscul a recunoscut neoficial că angajatorii din construcții nu pot aplica deocamdată cota redusă a CAM, în lipsa unei scheme de ajutor de stat pe care Guvernul trebuie să o instituie.
Prin urmare, până azi trebuie declarată și achitată cota integrală a CAM (2,25%) pentru domeniul construcțiilor, nu cea redusă (0,3375%), așa cum ar fi fost normal. Mai mult, angajatorii trebuie să dea rectificative pentru lunile ianuarie și februarie 2019, pentru a ajusta cota CAM la 2,25%, și apoi să plătească diferențele la Fisc.
Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor, care se declară prin formularul 112 sunt următoarele:
- scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
- scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
- cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
- cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%), însă momentan, până se aprobă schema de ajutor de stat, se datorează cota integrală.
Există anumite condiții de îndeplinit pentru a putea aplica taxele salariale reduse, astfel că nu toți angajatorii din construcții beneficiază de o povară fiscală redusă. Condițiile pentru angajatori sunt:
- să-și desfășoare activitatea în construcții (lista domeniilor este aici);
- cifra de afaceri realizată din activitățile respective de construcții să fie de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
- veniturile brute lunare ale salariaților să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei (pentru veniturile lunare brute de la 30.001 lei în sus se datorează taxele salariale obișnuite).
Angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse.