Articol scris de Marina Rosenfeld
Deşi v-aţi putea teme că sunt semn de personalitate dificilă, la această vârstă sunt normale. Copilul nu le face pentru că vrea să manipuleze, probabil reacţionează aşa pentru că îl deranjează ceva.
Emoţiile copleşitoare cauzează aceste tantrumuri şi la copii de grădiniţă. Deşi nu sunt dese, şi copiii de această vârstă fac tantrumuri, cele mai frecvente cauze fiind oboseala, respingerea grupului de prieteni sau întreruperi bruşte de activitate.
Ce să faceţi când începe un tantrum al copilului, ne spun specialiştii de la babycenter.com.
Un tantrum nu e plăcut. Copilul dă din picioare, ţipă, se tăvăleşte pe jos, îşi ţine respiraţia până se învineţeşte.
De ce apar tantrumurile? Nu vă pierdeţi cumpătul
Dacă plecaţi din cameră copilul se va simţi abandonat, emoţiile îl copleşesc şi îi este frică. Când e aşa de supărat, nu mai ascultă de raţiune. Dacă strigaţi la copii în aceste momente, tantrumul se va intensifica. Trebuie sa rămâneţi cu calm lângă copil. Ridicaţi copilul şi ţineţi-l în braţe, se va calma mai repede.
Amintiţi-vă cine e adultul
Oricât durează tantrumul nu negociaţi, mai ales dacă sunteţi în public. Asta îl va învăţa pe copil că aşa poate obţine ce vrea. Dacă în timpul tantrumului copilul este prea agresiv şi îi răneşte pe alţii sau pe sine, trebuie dus într-un spatiu sigur unde nu se mai poate răni şi spuneţi-i că rămâne acolo până se calmează. Dacă are o criză în public, trebuie dus afară până se calmează.
Vorbiţi cu copilul după
Când se calmează, puteţi vorbi cu copilul despre asta şi să spuneţi-i: „Nu ţi-a plăcut cum arăta mâncarea, de aceea ai fost aşa supărat. Nu te înţelegeam pentru că urlai, acum înţeleg”.
Evitaţi situaţiile care declanşează tantrumuri.
- Încercaţi să nu săriţi peste ora de culcare şi oriunde mergeţi să aveţi gustări pentru copil.
- Pregătiţi copilul, spuneţi-i că veţi pleca din parc curând sau că urmează ora de culcare.
- Oferiţi alegeri limitate, dar lăsaţi copilul să aleagă, nu mai spuneţi aşa des „nu”.
- Fiţi atente la semnele de stres, aţi fost foarte ocupaţi, este tensiune în casă. Si acestea pot provoca tantrumuri.
- Dacă tantrumurile sunt zilnice sau dacă se înrăutăţesc, trebuie să mergeţi la medic ca să vă asiguraţi că nu există o cauză fizică sau psihică.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)