În cauza C-614/17, CJUE a stabilit recent că beneficiile acordate denumirilor de origine protejată sunt aplicabile și dacă un un produs care nu îndeplinește condițiile pentru a fi considerat ca provenind din acea zonă și care nu oferă calitatea pe care astfel de produse le oferă doar evocă, prin figuri, zona respectivă (fără a fi folosită, direct, denumirea produsului protejat).
În cauză menționată, CJUE a fost sesizată cu privire la un produs care, prin folosirea de figuri (imagini, în cazul de față) sugera că ar fi provenit dintr-o anumită zonă geografică, însă fără ca acel produs să fie comercializat ca cel protejat. În concret, o companie comercializa o brânză care sugera că ar fi provenit din regiunea La Mancha, regiune de unde provine și brânza „queso manchego”, însă nu o comercializa cu acel titlu.
S-a pus problema dacă un astfel de produs, care evocă regiunea, dar nu evocă bunul protejat, în sine (cel puțin nu în mod direct), ar putea încălca obligațiile existând în baza denumirilor de origine protejată (interzicerea comercializării de anumite produse ca fiind produse într-o anumită regiune, dacă nu sunt îndeplinite unele condiții).
CJUE a reținut că un produs ar putea evoca o denumire de origine protejată și prin semne figurative (imagini, în speța de față). Criteriul după care s-a ghidat instanța europeană a fost posibilitatea să îi fie indusă consumatorului ideea produsului protejat, prin folosirea de imagini.
În cazul supus judecății, s-a considerat că imagini care sugerează zona de unde provenea brânza care beneficia de protecția denumirii de origine ar putea crea imaginea produsului protejat, în mintea consumatorului. De aceea, protecțiile oferite produselor provenind din anumite zone geografice nu se limitează doar la folosirea denumirilor specifice, ci și la evocarea acelor produse prin alte modalități, precum semne figurative.
Există anumite produse care sunt inerent legate de anumite zone geografice - de exemplu, pe lângă brânza menționată mai sus, unele produse românești sau brânza feta. Ele beneficiază de anumite protecții, în cadrul Uniunii Europene, în principal, pentru a proteja consumatorul. Acesta trebuie să știe că, dacă va cumpăra un produs despre care se spune că ar proveni dintr-o zonă anume, va beneficia de calitatea specifică acelui produs, și nu de un produs contrafăcut.
De aceea, în Uniunea Europeană, este interzisă prezentarea produselor ca provenind dintr-o anumită regiune protejată dacă ele nu provin din regiunea respectivă și dacă nu respectă anumite condiții care țin de calitatea sau prezentarea produsului respectiv.