Schimbările ce vizează examenele susținute de elevii ce învață în alte limbi decât cea română se regăsesc în Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale. Documentul a fost pus în dezbaterea deputaților de puțină vreme și are nevoie, pentru ca măsurile cuprinse de acesta să se aplice, de aprobarea Parlamentului și de semnătura șefului statului.
Concret, inițiativa legislativă prevede ca elevii aparținând minorităților să nu mai susțină proba orală și cea scrisă la limba și literatura română. Așadar, dacă măsurile cuprinse în proiect vor ajunge să se aplice, toți elevii din țara noastră, indiferent de limba în care au studiat (limba română sau o limbă aparținând minorităților naționale), vor susține același număr de probe.
Așadar, proiectul de act normativ stipulează eliminarea a două dintre probele susținute în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care au studiat într-o limbă străină, adică într-o limbă a minorităților naționale. Astfel, elevii aparținând minorităților vor susține, în cadrul examenului de bacalaureat, același număr de probe pe care le susțin și elevii care au studiat în limba română, respectiv șase.
În prezent, pe lângă probele pe care le susțin elevii care au studiat în limba română, cei ce au studiat într-o limbă aparținând minorităților naționale trebuie să susțină două probe suplimentare, și anume atât proba orală, cât și cea scrisă la limba și literatura maternă.
După cum se specifică în proiectul de act normativ, această măsură ar putea să se aplice și în cazul evaluărilor naționale de la finalul clasei a VI-a și a VIII-a.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)