Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizație non-guvernamentală înființată în 1990 în România. După cum îi spune și numele, APADOR-CH acționează pentru protecția drepturilor omului și pentru stabilirea echilibrului atunci când aceste drepturi sunt încălcate sau sunt în pericol de a fi încălcate.
APADOR-CH consideră că secretul votului ar putea fi compromis la alegerile de duminică, din simplul motiv că cetățenii au dreptul să refuze buletinele de vot pentru oricare dintre cele două scrutine.
Din moment ce referendumul este susținut de opoziție și criticat de cei de la putere, ONG-ul susține că dacă refuzi buletinele de vot pentru referendum, atunci înseamnă că ești susținător al puterii și deci este ușor de dedus pe cine vei vota la europarlamentare. Dacă, în schimb, accepți buletinele pentru referendum, atunci înseamnă că ești împotriva puterii.
„Se pare că, de această dată, membrii biroului electoral de la secţia de votare vor şti cum a votat fiecare. Nu, nu se vor uita în cabina de vot în momentul ștampilării, ci, mai înainte de asta, la numărul de buletine de vot primite de fiecare votant. Astfel, vor înţelege imediat de partea cui (putere sau opoziţie) a votat fiecare: dacă a primit 1 buletin de vot = votează cu puterea, dacă a primit 3 buletine de vot = votează cu opoziţia”, scrie ONG-ul pe site-ul oficial.
În cazul în care se desfășoară, în aceeași zi, două tipuri de scrutine (așa cum este și cazul alegerilor de săptămâna aceasta), cetățenii au dreptul, conform Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, să opteze pentru un singur tip de scrutin.
„În situația în care referendumul național are loc la aceeași dată cu (...) alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European (...), alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine”, prevede actul normativ.
Însă tocmai aceste condiții ar fi cele care nu garantează secretul votului, iar modul de organizare al celor două scrutine ar duce, voit sau nu, la violarea acestei obligații, susține APADOR-CH.
ONG-ul propune și o soluție pentru această problematică, și anume eliminarea cvorumului de la referendum, în așa fel încât neparticiparea la acest scrutin să nu aibă un mesaj intrinsec de boicotare a celor care l-au inițiat.
De altfel, tocmai din aceste motive, Comisia de la Veneția a recomandat, în 2007, în Codul de bune practici în materie de referendum, eliminarea cvorumului de la orice referendum. „Nu se recomandă (...) un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară, însă, cvorumului (pragului) necesar”, scrie documentul Comisiei de la Veneția.
Duminica aceasta vor avea loc și alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, și referendumul convocat de președintele Iohannis pe teme privind justiția din România. Aici poți găsi mai multe informații despre alegerile europarlamentare de anul acesta, iar aici ai toate informațiile necesare în ceea ce privește referendumul pentru justiție.
Comentarii articol (3)