1. Cum sunt aleși, de fapt, europarlamentarii români? România are 32 de locuri în Parlamentul European (33, dacă Marea Britanie decide să părăsească Uniunea Europeană), iar acestea vor fi ocupate de candidații partidelor care au obținut cel puțin 5% din voturi. PE utilizează o formă proporțională de reprezentare, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid depinde de numărul de voturi obținute de respectivul partid (de exemplu, dacă un partid politic obține 20% din voturi, atunci va câștiga aproximativ 20% din mandate).
2. Alegerile europarlamentare de anul acesta se vor desfășura prin folosirea unui sistem informatic care să ajute la monitorizarea prezenței la vot și la prevenirea fraudei electorale. În sistem vor fi înscrise datele alegătorilor care se prezintă la vot, date care vor arăta dacă cetățeanul are drept de vot, dacă figurează pe lista electorală permanentă sau dacă a mai votat o dată în același scrutin. În plus, sistemul va fi folosit pentru monitorizarea numărării voturilor, în scopul evitării fraudelor electorale.
3. Vor fi buletine de vot și urne separate la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție. Cetățenii care vor merge duminică să voteze vor primi buletine de vot separate, unul pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum. Apoi, vor folosi aceeași ștampilă pentru a-și exprima opțiunile și vor pune buletinele în urne distincte. Introducerea buletinului în altă urnă decât cea destinată nu va atrage nulitatea acestuia.
De asemenea, e bine de știut că românii pot opta să își exercite dreptul de vot doar pentru un singur scrutin și că prezența la vot va fi consemnată pe liste electorale diferite pentru cele două tipuri de alegeri.
4. Românii din străinătate pot vota la secții organizate special în statele în care se află. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le-a pus la dispoziție românilor din străinătate un ghid al alegătorului, din care aceștia pot afla informații legate de procedura de votare de la alegerile europarlamentare. De asemenea, pe site-ul oficial MAE există și o listă a secțiilor de votare din străinătate.
Bonus: Aici poți găsi toate informațiile oficiale legate de alegerile europarlamentare, iar în acest articol găsești tot ce trebuie să știi despre referendumul național privind justiția care are loc în același timp cu alegerile europarlamentare.
Comentarii articol (1)