Numărul firmelor radiate din economie aproape s-a dublat față de anul trecut și a ajuns la un record al ultimilor zece ani, arată o analiză realizată de compania Sierra Quadrant, conform unui comunicat remis redacției noastre.
„Este cel mai mare număr de firme radiate, în primele patru luni, din 2009 și până în prezent. Dacă trendul continuă, 2019 ar putea aduce, astfel, un număr record de firme radiate, ce ar putea trece de granița de 100.000 de firme”, estimează experții de la Sierra Quadrant.
Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, peste 55.000 de firme au fost radiate în primele patru luni ale acestui an, reprezentând o creștere de peste 94% față de aceeași perioadă a anului trecut. În anul 2018, la nivel național, erau doar aproximativ 28.700 de firme radiate, cu o creștere de doar 5% față de 2017.
Cele mai multe firme s-au radiat anul acesta în București (5.623), Iași (3.371) și în județul Maramureș (2.388). La polul opus se află județele Ialomița (391 firme radiate), Tulcea (422) și Covasna (431).
Comparativ, în 2018 au fost radiate în total aproximativ 80.000 de firme, cu 2,5% mai puține față de 2017.
În ceea ce privește domeniile economice cu cele mai multe radieri de firme, la finalul lunii aprilie conducea sectorul comerțului (cu peste 17.000 de companii), urmat de agricultură, silvicultură și pescuit (peste 10.000 de firme), construcții (aproximativ 5.400), industria prelucrătoare și activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (peste 4.000 de companii radiate) și domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor (peste 2.000 de firme).
Creșterea spectaculoasă a numărului companiilor radiate ar avea la bază două motive principale, potrivit experților. Unul dintre motive îl reprezintă chiar mediul economic plin de provocări care îi face pe antreprenori să își radieze în mod voluntar firmele. Pe de altă parte, creșterea numărul firmelor radiate ar putea fi și rezultatul închiderii unui număr semnificativ de proceduri de faliment.
„Lichidatorii au reușit, în ultima perioadă, să închidă multe din procedurile aflate pe rol, iar radierea societăților este punctul final al acestui demers. Simplificarea legislației și optimizarea cadrului administrativ au fost factorii determinanți în acest proces”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.
Totuși, faptul că multe firme au încetat să existe nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, ci, dimpotrivă, ar putea avea efecte pozitive pe termen mediu și lung, din moment ce mediul de afaceri trece printr-o „curățenie generală”.
„România are nevoie de antreprenori și este salutară creșterea numărului de firme din ultimii ani. Însă dincolo de inițiativă, de proiecte, de planuri de business, de optimismul care caracterizează mai ales antreprenorii tineri, economia românească are nevoie de profesioniști, de oameni de afaceri responsabili care să dezvolte business-uri predictibile, fundamentate pe realitățile economice”, a mai spus Ovidiu Neacșu.
Comentarii articol (1)