Finanțarea a fost adoptată joi prin memorandum și are ca scop „asigurarea mijloacelor de acces rapid (...) în situații de urgență”, după cum se specifică în comunicatul de presă de joi al Guvernului. Concret, medicii de familie vor putea obține finanțări pentru achiziționarea de ambulanțe, pentru dotarea acestora și pentru acoperirea cheltuielilor de personal.
Concret, medicii de familie vor primi finanțări în valoare de maximum 200.000 de euro, sumă are să acopere cheltuielile necesare pentru obținerea, întreținerea și folsirea a cel puțin unei ambulanțe. Acest program este conceput special pentru zonele rurale, dar nu se referă exclusiv la ele.
Programul are caracter multianual și se va derula până la data de 31 decembrie 2020, dar va exista posibilitatea să fie prelungit până în anul 2022.
Cheltuielile eligibile pentru programul de finanțare vor fi:
- achiziția de ambulanțe și dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;
- cheltuielile de întreținere ale ambulanțelor (inclusiv achiziționarea de carburant);
- cheltuielile de personal (conducător auto și personal medical);
- cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.
Pentru acest program vor putea aplica medicii de familie, iar numărul estimat al beneficiarilor este de aproximativ 2.800 de medici de familie, se mai arată în comunicatul de presă. Astfel, ar fi câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanță (programul se numește „O comună, o ambulanță”).