Executivul a aprobat astăzi, în cadrul şedinţei săptămânale, un nou Memorandum privind susținerea a încă patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, la aproape o săptămână de la momentul aprobării primelor patru programe de sprijin antreprenorial desfăşurate în 2016.
Astfel, în viitorul apropiat, antreprenorii vor putea solicita ajutorul acordat de stat sub formă de finanţare nerambursabilă, bani destinaţi înființării sau dezvoltării unor activități economice diverse.
Potrivit unui comunicat de azi al Executivului, cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.
Mai mult, două dintre aceste programe vor fi lansate pentru prima dată în România: "Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural și Programul naţional multianual de microindustrializare sunt o premieră pentru ecosistemul antreprenorial românesc, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu.
În plus, aşa cum au transmis încă de săptămâna trecută, atunci când au fost aprobate primele patru scheme de minimis, autorităţile au simplificat semnificativ accesul întreprinzătorilor la finanţare, oferindu-le acestora, "pe lângă posibilitatea completării online a planurilor de afaceri sau de investiții, evaluarea electronică și în timp real, caracteristici comune cu anii anteriori și posibilitatea de a urca în aplicația informatică de înscriere toată documentația administrativă de care funcționarii publici au nevoie la verificarea veridicității informațiilor".
Concret, iată care sunt cele patru Programe Operaţionale aprobate azi şi care vor fi deschise în viitorul apropiat:
1. Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea acestora la finanţare - START
În 2016, bugetul alocat Programului START este de 17 milioane de lei, sumă ce va permite finanţarea unui număr de 141 de societăţi, aşa cum este precizat în comunicatul de azi al Executivului.
Concret, ajutorul nerambursabil va putea fi obţinut atât de microîntreprinderi (societăţi cu cel mult nouă angajaţi şi o cifră de afaceri de până în două milioane de euro), cât şi de întreprinderile mici (între 10 şi 49 de angajaţi) şi cele mijlocii (cel mult 249 de angajaţi), cu condiţia ca acestea să aibă cel mult doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerțului şi să nu aibă datorii restante la bugetul de stat.
Programul START acordă finanțare nerambursabilă de cel mult 120.000 de lei pentru fiecare solicitant, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. De altfel, pentru obținerea unui punctaj maxim, aplicanții trebuie să creeze cel puţin două locuri de muncă, fiind acordat tototată punctaj suplimentar pentru angajarea a cel puţin doi şomeri şi/sau absolvenţi.
Sprijinul acordat nu poate reprezenta mai mult de 90% din valoarea eligibilă a proiectului, astfel încât beneficiarul finanțării trebuie să contribuie cu diferența de 10%. În plus, beneficiarul va trebui să acopere în întregime valoarea neeligibilă a proiectului.
Ca şi în cazul societăţilor debutante (SRL-D), sunt permise majoritatea activităţilor, cu excepţia celor din domeniul jocurilor de noroc, intermedierilor financiare și asigurărilor, pescuitului şi acvaculturii sau agriculturii.
Notă: AvocatNet.ro a arătat aici cum poti primi sprijinul de până la 120.000 de lei firmele aflate la început de drum. În plus, de aici puteţi afla care sunt paşii de urmat pentru pregătirea şi depunerea proiectului.
2. Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural
Programul citat, ce se va desfăşura în premieră pe teritorul ţării noastre, are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei în anul 2016, estimându-se că vor exista cel puţin 207 beneficiari ai sprijinului.
În program pot intra microîntreprinderile, IMM-urile, dar şi persoanele fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerţului de cel mult un an la data cererii ajutorului. O altă condiţie importantă este ca societatea să aibă sediul în mediul rural şi tot acolo să-şi desfăşoare activitatea.
Prin program, antreprenorii de la sate pot să primească un ajutor de la stat de până la 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţia pe care trebuie să o facă aceştia. La această sumă, beneficiarul ar trebui să asigure aproximativ 5.555 de lei, reprezentând 10% din investiţia obligatorie.
Banii vor putea fi investiţi, printre altele, în echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.
Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, pentru a obţine un punctaj maxim, aplicanții trebuie să aibă cel puțin un loc de muncă ocupat la data lansării aplicației electronice de înscriere și să creeze, prin proiect, minimum trei locuri de muncă.
3. Programul național multianual de microindustrializare
Noului program i-a fost alocat anul acesta un buget de 60,89 milioane de lei, fiind aşteptată, prin implementarea acestuia, finanțarea unui număr de cel puțin 244 de beneficiari, microîntreprinderi, dar şi IMM-uri.
Societățile selectate pentru finanțare vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/ beneficiar, aproximativ 55.000 euro.
Prin urmare, beneficiarul va trebui să acopere din contribuţie proprie minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Prin Program ar urma să se finanţeze cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi (cursuri sau formare la locul de muncă) şi de implementare a unor planuri de investiţii depuse de firme. Investitiţiile pot consta, de exemplu, în achiziţionarea de utilaje, autoutilitare, echipament IT ori realizarea unui site de prezentare a firmei.
Firmele beneficiare pot activa în mai multe sectoare, de la industrie alimentară, confecţii, industrie metalurgică până la fabricarea mobilei sau chiar a maşinilor.
Şi în cazul acestora, pentru obținerea unui punctaj maxim, aplicații trebuie să aibă cel puțin doi angajați înainte de depunerea cererii de finanțare și să creeze, prin proiect, minimum patru locuri de muncă, dintre care două să fie ocupate de șomeri sau absolvenți.
Notă: Informaţii suplimentare despre banii acordaţi micilor fabrici şi atelierelor găsiţi aici.
4. Programul național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri
Potrivit informaţiilor oferite de Guvern, ajutorul de minimis se acordă sub forma unor alocații financiare nerambursabile pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri și aprobate în cadrul etapei de verificare și certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor.
De altfel, aşa cum AvocatNet.ro a detaliat aici, fondatorii incubatoarelor de afaceri vor avea dreptul la o serie de facilităţi fiscale, ca de exemplu:
- scutire de la plata impozitului pe teren, corespunzător terenului aferent incubatorului de afaceri, cu aprobarea autorităţilor locale;
- scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din incubatorul de afaceri, cu aprobarea autorităţilor locale;
- scutiri de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile aferente incubatorului de afaceri, cu aprobarea autorităţilor locale.
Pe deasupra, fondatorii incubatoarelor vor putea să beneficieze şi de alte facilităţi ce pot fi acordate de autorităţile publice centrale sau locale, potrivit unui act normativ ce se va aplica din 22 iunie. Detalii pe larg despre subiect citiţi aici.
Care au fost primele patru programe de finanţare aprobate de Guvern
Aşa cum am menţionat la începutul articolului, în ședința de Guvern de săptămâna trecută Executivul a adoptat un alt Memorandum privind acordarea finanțării pentru alte patru programe de sprijin antreprenorial. Mai precis, este vorba despre următoarele Programe Operaţionale ce vor fi deschise anul acesta:
1. Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață
În 2016, bugetul alocat Programului pentru comerţ şi servicii este de 21,049 milioane de euro, în scădere față de anul trecut. Totuși, programul va permite finanțarea unui număr de cel puțin 156 de societăți, după cum reiese din comunicatul de azi al Guvernului.
Concret, ajutorul nerambursabil este destinat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici și mijlocii şi poate fi de cel mult 135.000 de lei/societate, reprezentând 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Prin urmare, diferența va fi constituită din fondurile proprii ale solicitantului.
Totuşi, pentru a putea beneficia de ajutorul financiar, societatea comercială solicitantă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, după cum urmează:
- societatea este autonomă, parteneră sau legată, având până la 249 de angajați și 50 de milioane de euro cifră de afaceri;
- societatea are, la momentul deschiderii aplicației electronice, o vechime de cel puțin doi ani de data înregistrării la Registrul Comerțului;
- codul CAEN pentru care se solicită finanțare este autorizat cu cel puţin trei luni anterior datei deschiderii aplicației electronice de înscriere a planului de investiții;
- entitatea nu are datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru;
- nu este în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvență, faliment, executare silită.
Atenţie! Programul prezentat este singurul care acordă finanțare nerambursabilă ce sprijină activitățile de comerț, acestea nefiind eligibile în cadrul altor programe europene sau naționale.
Notă: AvocatNet.ro a explicat pe larg aici cum pot obţine antreprenorii care desfăşoară activităţi de comerţ sau cei care prestează servicii sprijinul financiar de până la 135.000 de lei.
2. Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri - SRL-D
Potrivit documentului adoptat azi de Guvern, prin intermediul Programului SRL-D, antreprenorii debutanţi în afaceri, adică cei care înregistrează în premieră o societate la Registrul Comerţului, pot primi în 2016 credite nerambursabile de până la 10.000 de euro, echivalentul în lei, reprezentând maximum 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, va fi necesară o contribuţie proprie sau un credit bancar de minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Conform informaţiilor furnizate de Executiv, vor exista cel puţin 501 beneficiari ai sprijinului, obiectivul asumat de autorităţi fiind acela de a stimula şi sprijini demararea şi dezvoltarea firmelor nou-înfiinţate (start-up-uri), prin facilitarea accesului la sursele de finanţare.
Notă: Bugetul total alocat anul acesta programului este de 22,7 milioane de lei. Potrivit normelor în vigoare, întreprinzător debutant este acea persoană, indiferent de vârstă, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).
Totuşi, antreprenorii care vor să obţină un credit prin intermediul acestui program guvernamental trebuie să îndeplinească anumite criterii, respectiv:
- să aibă capacitate juridică deplină de exerciţiu;
- anterior datei înmatriculării societăţii în registrul comerţului să nu mai fi deţinut calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European;
- să înfiinţeze pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;
- să declare pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplinesc condiţiile prevăzute, declaraţia urmând să fie depusă la Registrul Comertului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii;
- să nu mai fi beneficiat de finanţare în cadrul acestui Program.
Notă: Potrivit legii, există câteva domenii în care firmele debutante nu pot activa, ca de exemplu jocuri de noroc şi pariuri, agricultură sau tranzacţii imobiliare. Informaţii complete despre Programul SRL-D în 2016 găsiţi aici. În plus, AvocatNet.ro a explicat aici cum vă puteţi înfiinţa prima afacere, prin intermediul unei SRL-D.
3. Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii
Cea de-a treia schemă de minimis aprobată astăzi de Guvern se adresează antreprenoarelor şi este valabilă pentri toate regiunile ţării, bugetul alocat de stat în 2016 fiind de 500.000 de lei. Astfel, programul oferă femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţii, urmând ca diferenţa de 10% să fie acoperită din fondurile proprii ale beneficiarelor.
Conform comunicatul remis de Executiv, vor exista cel puţin zece beneficiare, un număr mai mic decât cel din 2015, atunci când au fost selectate 21 de proiecte din totalul celor 219 depuse (detalii aici).
Obiectivul principal al schemei de minimis a Guvernului îl reprezintă "stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate de către femei, prin facilitarea accesului acestora la finanţare, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului femeilor antreprenor la sursele de finanţare".
Potrivit reglementărilor în vigoare, în Programul Femeia manager se pot înscrie microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate care desfăşoară independent activităţi economice si întreprinderile individuale.
Notă: Aflaţi de aici ce criterii au trebuit să îndeplinească anul trecut antreprenoarele pentru a fi eligibile să primească finanţarea.
4. Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor
Cea de-a patra şi ultima schemă de minimis aprobată azi are un buget de trei milioane de lei, estimându-se un număr de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program.
Potrivit Guvernului, obiectivul programului este promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltării afacerilor şi ocupării forţei de muncă în domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potenţialii întreprinzători/întreprinderi mici şi mijlocii şi agenţii economici/instituţiile publice sau private care oferă servicii pentru sectorul IMM în scopul creşterii numărului întreprinzătorilor de succes, dar şi îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale IMM.
Concret, prin programele destinate târgurilor se vor acorda ajutoare de minimis constând în rambursarea cheltuielilor cu transportul și cazarea participanților, mai precis vor fi decontate cheltuielile aferente participării la târg.
Notă: AvocatNet.ro a prezentat aici toate programele prin intermediul cărora vor fi acordate finanţări nerambursabile în 2016.
În altă ordine de idei, microîntreprinderile vor putea depune, din iulie începând, cereri pentru obţinerea unui ajutor financiar nerambursabil cuprins între 25.000 şi 200.000 de euro. Detalii găsiţi aici.