Potrivit Legii 248/2005, titularul pașaportului are obligația de a nu folosi documentul de călătorie când au intervenit modificări privind datele lui de identificare, însă ce riști dacă totuși o faci este aplicarea unei amenzi contravenționale, nu ratarea călătoriei sau probleme cu accesul în țară la finalul ei.
,,Legea 248/2005 (…) nu stabilește ca măsură de restricționare a dreptului la liberă circulație situația în care cetățeanul român prezintă la controlul de frontieră pe sensul de ieșire/intrare din/în România documente de călătorie care nu conțin datele de identificare survenite ca urmare a schimbării statutului civil, în cazul de față având posibilitatea de a folosi pașaportul, singura cerință expres stabilită fiind reprezentată de valabilitatea acestuia’’, a răspuns Inspectoratul General al Poliției de Frontieră la o întrebare în acest sens.
Ce e bine să știi dacă ți-ai planificat luna de miere peste hotare, imediat sau la scurt timp după căsătorie
- Cartea de identitate a soțului care își schimbă numele va fi anulată la Starea civilă, prin tăierea colțului în care se află înscrisă perioada de valabilitate, prin urmare ai nevoie de pașaport în termen de valabilitate ca să poți ieși din țară.
- Dacă e cazul, îți poți face rezervările cum ar fi biletele de avion sau cazarea folosind pașaportul cu numele de dinainte de căsătorie (pașaport care, desigur, trebuie să fie valabil cel puțin pe durata călătoriei).
- Prezentarea, la frontiera română, a unui pașaport cu datele de identificare neactualizate poate fi sancționată cu amendă între minim 300 și maxim 500 de lei.
- Dacă ești amendat, ai un termen de 15 zile de la data primirii procesului verbal de contravenție ca să achiți jumătate din minimul amenzii prevăzute. Cu alte cuvinte, în acest caz, în care minimul amenzii este 300 de lei, poți plăti doar 150 de lei dacă te încadrezi în termenul precizat.
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găsești pe toate aici.
Comentarii articol (4)