Schimbările ce vizează votul românilor se regăsesc în Propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic și în Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru asigurarea exercitării dreptului de vot în afara teritoriului României, documente ce au fost puse recent în dezbaterea senatorilor. Ambele inițiative legislative vor trebui să primească, pentru a se putea aplica, acordul parlamentarilor și semnătura șefului statului.
Primul proiect legislativ stabilește o alternativă la metoda clasică de vot, adică la votul exercitat la urne. Mai exact, prin acestă inițiativă, parlamentarii propun introducerea votului electronic. După cum se precizează în document, votul ar urma să se aplice alegerilor parlamentare, celor prezidențiale și celor pentru Parlamentul European.
Potrivit inițiativei legislative, cei ce vor dori să voteze electronic, indiferent că se află în țară sau în străinătate, vor trebui să se înscrie, cu cel puțin 30 de zile înainte de alegeri, într-un registru electronic al alegătorilor. Cererea de înscriere se va depune fie la Autoritatea Electorală Permanentă (pentru românii cu domiciliul în țara noastră), fie la ambasada sau un consulat al României (pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate).
După înscrierea în registrul electronic electoral, solicitanții vor primi, prin poștă, câte un certificat de alegător. Acest document va conține, pe lângă datele de accesare a buletinului electronic de vot, parola formată din șase cifre.
Apoi, în baza certificatului de alegător, românii vor putea accesa un website creat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și unde își vor putea exprima opțiunea. Pagina de vot va fi accesibilă într-un interval orar stabilit și anunțat de AEP pentru fiecare scrutin în parte.
Cel de-al doilea proiect legislativ stabilește noi reguli pentru votul românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Concret, regulile se vor aplica atunci când vorbim despre un referendum național, alegeri prezidențiale sau europarlamentare.
Proiectul prevede ca românii ce au domiciliul în străinătate să poată vota doar pe listele electorale permanente. Listele permanente se vor realiza în baza informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, iar asta înseamnă că cei ce vor să voteze în străinătate vor trebui să anunțe autoritățile române despre schimbarea domiciliului și mutarea în străinătate.
Totuși, o parte dintre românii aflați în străinătate în ziua votului vor putea să voteze, chiar dacă nu sunt pe listele permanente. Este vorba, mai exact, despre românii care efectuează o deplasare în afara țării de până la 20 de zile, aceștia putând vota pe listele suplimentare.
Așadar, dacă măsurile conținute de cea de-a doua propunere legislativă vor ajunge să se aplice, românii nu vor mai putea vota în străinătate decât dacă își declară noul domiciliu din străinătate autorităților din țara noastră (pe listele permanente) sau dacă se află într-o deplasare mai scurtă de 20 de zile (pe listele suplimentare).
Atenție! Aceste propuneri legislative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și oficializate, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)