UNBR a publicat lista finală cu rezultatele pentru examenul de primire în profesia de avocat. Această listă apare ulterior soluționării contestațiilor la punctaj. Conform UNBR, nicio astfel de contestație nu a fost admisă.
Pentru examenul de primire în profesia de avocat din 30 august 2019, UNBR a făcut un anunț cu privire la regulile pe care trebuiau să le respecte candidații:
- examenul a început la 09:00, însă candidații trebuiau să fie prezenți în sala de examen de la 08:00;
- actele de identitate care au putut fi folosite erau: cartea/buletinul de identitate, adeverinţa provizorie de identitate (în caz de pierdere a cărţii/buletinului de identitate), paşaportul sau permisul de conducere, prezentate în original (copiile nefiind acceptate) şi aflate în termen de valabilitate;
- nu se putea intra în clădire și în sala de examen cu cu mijloace electronice de comunicare sau de informare, sau care permiteau comunicarea sau informarea, indiferent de natura acestora (telefoane mobile, pda-uri, tablete, notebook-uri, ceasuri inteligente etc.);
- genţile, poşetele, rucsacurile etc., precum și tipăriturile urmau să fie depuse de candidaţi într-un spaţiu supravegheat, pus la dispoziţia candidaţilor prin grija comisiei de organizare. Dacă nu existau disponibilităţi pentru spaţiul de depozitare, acestea urmau să fie depozitate într-o parte a sălii de examen, conform deciziei responsabilului de sală.
Atenție! Candidații care nu au ar fi respectat regulile de mai sus riscau excluderea din examen.
Examenul a constat într-un test grilă, conținând 100 de întrebări din următoarele materii (tematica examenului e disponibilă aici):
- organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Pentru promovare, candiații trebuiau să răspundă corect la cel puțin 10 grile, la fiecare disciplină, și la cel puțin 70 de grile, în total.
Hotărârile UNBR privind organizarea examenului pot fi consultate aici și aici. Examenul de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (pentru a deveni avocat stagiar), precum și cel de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice s-a ținut pe 30 august 2019. Candidații s-au putut înscrie între 8 iulie 2019 (ora 08:00) – 2 august 2019 (ora 16:00), la secretariatul baroului la care candidatul urma să-și desfășoare activitatea în cazul în care va fi declarat admis.
Pentru înscrierea la examen, candidații care au aplicat pentru a deveni avocați stagiari au trebuit să depună următoarele documente:
- certificatul de naştere, în copie certificată pentru conformitate;
- actul de identitate, în copie;
- diploma de licenţă în copie legalizată; în cazul în care diploma de licenţă a fost obţinută după anul 1995, a trebuit să fie depusă şi copia legalizată a foii matricole eliberată de facultatea absolvită;
- dovada de plată a taxei de înscriere la examen, în original (care a fost 1000 de lei);
- certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
- certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrică; certificatul s-a eliberat de entităţile desemnate de către consiliile barourilor şi au fost menţionate în anunţul de examen făcut de fiecare barou;
- certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care atesta cauzele încetării calităţii de avocat ori, dacă era cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie.
Candidații pentru primirea în profesia de avocat, după ce au obținut definitivatul în altă profesie juridică, trebuiau să mai depună și o dovadă a promovării examenului de definitivat în funcţia juridică îndeplinită anterior.
De asemenea, aceiași candiați trebuiau să îndeplinească următoarele condiții:
- examenul de definitivare în altă profesie juridică să fi cuprins şi probe scrise;
- examenul de definitivare în altă profesie juridică să se fi desfăşurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului de definitivat în profesia de avocat; a fost considerată compatibilă cu programa de examen pentru admiterea în profesia de avocat o programă de examen ce cuprinde cel puţin 3 materii din: organizarea şi exercitarea profesiei de avocat; drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal;
- candidații trebuiau să depună un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare; documentul trebuia să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute mai sus.
Notă: Tematica examenului e disponibilă aici. De asemenea, modelul de cerere pentru înscriere la examen poate fi găsit aici.