Purtatorul de cuvânt al Executivului a prezentat cele patru proiecte.
Unul dintre proiecte vizeaza reabilitarea zonelor fierbinti* Zlatna si Copsa Mica. Proiectul consta în lucrari de ecologizare si înlaturare a efectelor poluarii în zona industriala afectata, reabilitare si extindere a retelei de alimentare cu apa, reabilitare si extindere a retelei de canalizare ape uzate, reabilitarea sistemului de salubrizare, reabilitarea fatadelor si acoperisurilor afectate de poluare, amenajarea râului Ampoi si a afluentilor sai.
Un al doilea proiect are ca obiectiv modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata în bazinul Cris, în judetul Vaslui si în municipiul Ploiesti. Proiectul consta în lucrari de reabilitare si extindere a retelelor de alimentare cu apa potabila, reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare ape uzate, modernizarea statiilor de epurare a apelor uzate. Prin implementarea proiectului se urmareste îmbunatatirea calitatii serviciilor de furnizare apa potabila si canalizare - epurare la standardele europene.
Al treilea proiect este "Sistem integrat de management al deseurilor în municipiile Iasi, Satu Mare si Sibiu". Proiectul are ca scop protejarea mediului înconjurator. Lucrarile cuprinse în proiect constau în închiderea unor depozite necontrolate de deseuri existente, construirea unor depozite ecologice regionale, implementarea sistemului integrat de management al deseurilor, construirea de spatii de sortare si compost pentru colectarea materialelor reciclabile, sensibilizarea populatiei cu privire la mediul înconjurator, stimularea reciclarii.
Proiectul "Sistem informatic integrat de mediu la nivel national" va permite conectarea tuturor subsistemelor la nodul informatic national si va face posibila centralizarea, la nivel national, a informatiilor privind mediul. Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului vor utiliza acest sistem care integreaza cerintele legale, interne si internationale în materie, cu solicitarile venite din partea Uniunii Europene, Agentiei Nationale pentru Energie Atomica, ONU, etc.
Cele patru proiecte fac parte din proiectele prioritare de mediu si gospodarire a apelor, finantate din credite externe si din fonduri guvernamentale. Proiectele de investitii sunt cuprinse în Memorandumul aprobat în sedinta Guvernului din 12 ianuarie 2006 pentru aprobarea unor împrumuturi de pâna la 1.441 milioane euro în perioada 2006-2009, pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor.
*Zonele fierbinti sunt cele pe teritoriul carora se înregistreaza depasiri sistematice ale indicatorilor de calitatea mediului fata de normele standardizate, care duc la deteriorarea starii mediului cu consecinte asupra sanatatii oamenilor.
Comentarii articol (0)