Cumulul pensiei cu alte venituri e permis și în condițiile noii legi a pensiilor. Legea nr. 127/219 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare în septembrie 2021, moment de la care actuala lege va ieși din vigoare.
În condițiile viitoarei legi, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal. Noua lege nu pune o limită la aceste venituri, dar stabilește că există două excepții:
- soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu vrut;
- cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să o cumuleze cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului.
Comparativ cu actuala legislație, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, iar nu cu veniturile dependente/independente. Practic, noua lege se raportează la veniturile extra în alt mod. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (pe persoană fizică autorizată - PFA - , de exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS.
Notă: La veniturile independente, CAS-ul nu e datorat întotdeauna. De pildă, un PFA care nu obține anual venituri din activități independente peste limita de 12 salarii minime brute nu e obligat să plătească CAS. Dacă ne uităm la acest exemplu vom vedea că regula din viitoarea lege a pensiilor s-ar putea să nu le permită celor care obțin venituri independente sub 12 salarii minime să le cumuleze cu pensie - dar celor care obțin peste această limită, da. Motivul: pentru cei dintâi nu există obligație de plată a CAS, dar pentru ceilalți există.
Potrivit Codului fiscal, acum, veniturile pentru care se datorează CAS sunt următoarele (prin urmare, cu ele este permis cumulul pensiei, pe noua lege, indiferent de valoare, dar cu excepțiile de mai sus):
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- indemnizații de șomaj;
- indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Așa cum spuneam mai sus, cumulul pensiei cu alte venituri e permis într-o mare măsură și acum, în baza actualei legi a pensiilor (o sinteză, aici). Există aceeași excepție în cazul celor pensionați anticipat, dar mai sunt exceptate de la cumul și pensia de invaliditate și cea de urmaș, în anumite cazuri.
Comentarii articol (6)