După o întâlnire plenară recentă a EDPB, a fost publicat un proiect de ghid referitor la prelucrarea datelor personale prin intermediul camerelor video. În acesta este tratată și problema protejării magazinelor cu ajutorul camerelor video.
Concret, specialiștii în protecția datelor de la nivel european spun că decizia de a instala camere video pentru a proteja magazinele de furturi și vandalism ar trebui să se bazeze pe o documentare a pericolelor reale din zonă. În acest fel se poate demonstra că firmele au un interes legitim pentru a prelucra date personale prin sisteme video.
„Având în vedere o situație reală și periculoasă, scopul de a proteja proprietatea împotriva tâlhăriei, furtului sau vandalismului poate constitui un interes legitim pentru supravegherea video. Interesul legitim trebuie să fie real și trebuie să fie o problemă curentă (adică nu trebuie să fie fictivă sau speculativă). O situație reală de primejdie trebuie să fie la îndemână -- cum ar fi pagube sau incidente grave în trecut -- înainte de a începe supravegherea. În lumina principiului responsabilității, operatorii sunt sfătuiți să documenteze incidentele relevante (data, maniera, pierderile financiare) și acuzațiile penale aferente. Aceste incidente documentate pot fi o dovadă puternică pentru existența unui interes legitim”, este explicat în document.
Specialiștii EDPB subliniază importanța faptului că pericolele documentate trebuie să fie în zona în care sunt magazinele, nu să fie statistici naționale sau generale referitoare la furturi și vandalism.
Totodată, comercianții ar trebui să ia în calcul, înainte de a decide începerea unei monitorizări video, măsurile alternative aflate la dispoziție. Acestea se pot dovedi cel puțin la fel de eficiente ca un sistem de camere video. De exemplu, este vorba de împrejmuirea proprietății, patrule regulate ale paznicilor, folosirea portarilor, asigurarea unei iluminări mai bune, instalarea de încuietori ori folosirea ferestrelor și ușilor rezistente la loviri.
„Înainte de instalarea unui sistem de supraveghere video, operatorul ar trebui să examineze întotdeauna în mod critic dacă această măsură este, în primul rând, potrivită pentru atingerea scopului dorit și, în al doilea rând, adecvată și necesară pentru scopurile sale. Supravegherea video ar trebui aleasă numai dacă scopul prelucrării nu poate fi îndeplinit în mod rezonabil prin alte mijloace care sunt mai puțin invazive pentru drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate”, este explicat în proiectul de ghid.
De asemenea, firmele trebuie să stabilească unde și când este strict necesară monitorizarea video. În mod normal, scriu specialiștii EDPB, un sistem de supraveghere care funcționează pe timpul nopții sau în afara orelor obișnuite de lucru ar trebui să fie suficient pentru a preveni orice pericole. De obicei, zona supravegheată video ar trebui să fie numai cea a proprietății vizate, însă uneori poate fi nevoie de extinderea acesteia la zonele din apropierea imediată.
În plus, trebuie luată o decizie sensibilă, de la caz la caz, și în ceea ce privește modalitatea în care sunt folosite înregistrările. Uneori poate fi necesară folosirea unui sistem care șterge automat imaginile după un timp și care este accesat numai când se întâmplă ceva, dar alteori poate fi necesară monitorizarea în timp real a imaginilor. Din nou, este subliniată importanța anlizării folosirii unor metode alternative de protecție, cum ar fi angajarea unor paznici care să intervină prompt atunci când apar pericole.
Regulamentul general privind protecția datelor (supranumit GDPR) este un regulament european aplicabil în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acesta impune reguli comune pentru prelucrarea și protejarea datelor personale ale persoanelor fizice. Totodată, actul prevede și amenzi usturătoare pentru prelucrarea ilegală a datelor personale.
Filmările obținute cu ajutorul camerelor video sunt considerate date personale în măsura în care imaginile conțin detalii care pot duce la identificarea anumitor persoane.
Atenție! Proiectul de ghid al EDPB trebuie adoptat pentru a fi aplicabil oficial în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acesta va fi folosit pentru a îndruma companiile în aplicarea GDPR.
Comentarii articol (11)