Cei care nu obțin venituri, dar își doresc să se asigure la sănătate o pot face prin intermediul declarației unice. Chiar și cei care obțin venituri extrasalariale, dar nu sunt obligați să plătească CASS (nu ating limita minimă de venituri) se pot asigura voluntar. Contribuția la sănătate este una dintre contribuțiile sociale obligatorii, pe lângă contribuția la pensii, și poate fi plătită și de persoanele fără venituri, dar care își exprimă, prin depunerea declarației unice, opțiunea de a plăti CASS pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public de sănătate. Conform Codului fiscal, asigurarea la sănătate prin declarația unică se face de la momentul depunerii sale, chestiune confirmată și de ANAF.
Astăzi, ANAF a primit o întrebare pe pagina sa oficială de Facebook referitoare la momentul în care o persoană devine asigurată la sănătate după ce și-a depus declarația unică. La întrebarea contribuabilului, Fiscul a confirmat că cei care depun declarația unică sunt asigurați imediat, începând cu data depunerii formularului.
„Referitor la cele prezentate de dumneavoastră, vă comunicăm faptul că veți dobândi calitatea de asigurat de la data depunerii declarației unice, iar suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu șase salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.
Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se stabilește contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția, indiferent de data depunerii declarației”, a declarat ANAF.
Cei care nu obțin venituri, dar doresc să se asigure voluntar la sănătate pot depune declarația unică oricând, atât online, prin intermediul portalurilor SPV sau www.e-guvernare.ro, cât și direct la ghișeu.
Comentarii articol (3)