Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota la alegerile prezidențiale din acest an, potrivit Legii nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Tot potrivit legii, cei din diaspora vor avea două opțiuni prin care să-și exercite dreptul la vot, respectiv la secția de votare și prin corespondență.
Alegătorii care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale din toamnă, se pot înregistra prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la finalul zilei de 11 Septembrie 2019, conform AEP.
În primul rând, este important de menționat că votul prin corespondență se adresează doar celor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Pentru a putea să voteze, alegătorii trebuie să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, la secțiunea votului prin corespondență.
În formularul online, alegătorii trebuie să își înregistreze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reședință și trebuie să anexeze formularului copiile scanate sau fotografiile actului de identitate și ale documentului care dovedește dreptul de ședere, document eliberat de autoritățile străine.
După înregistrarea în registrul electoral, alegătorii vor primi de la autorități, prin intermediul Poștei Române, următoarele documente necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență:
- două plicuri exterioare (marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin) prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia; acestea vor conține câte un plic interior și câte un certificat de alegător;
- plicurile interioare vor fi, și ele, prevăzute cu elemente de siguranță pentru sigilare. Aceste plicuri interioare vor conține câte un autocolant cu mențiunea „Votat”, fiecare dintre autocolante fiind marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două certificate de alegător, câte unul pentru fiecare tur de scrutin al alegerilor prezidențiale;
- instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, precum termenul în care documentele trebuie depuse în cutia poștală sau la oficiul poștal, astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral în termenul prevăzut de lege;
- două buletine de vot, câte unul pentru fiecare tur de scrutin;
- autocolante cu adresa biroului electoral din țară, pe care alegătorul să le aplice pe plicurile exterioare.
Tot pe plicurile exterioare se vor găsi imprimate numele și prenumele alegătorului, adresa de corespondență a acestuia, precum și un cod de bare, menit să asigure identificarea unică a alegătorului.
Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență vor fi transmise de către Poșta Română, cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.
Există și anumite obligații pentru cei care optează pentru votarea prin corespondență. Una dintre aceste obligații este respectarea caracterului secret al votului, întrucât este interzisă divulgarea opțiunii de vot. Totodată, mai este interzis și ca alegătorii să voteze prin corespondență în numele sau în locul altui alegător.
De asemenea, cei care votează prin corespondență figurează că și-au exercitat dreptul de vot, prin urmare nu mai pot vota în respectivul scrutin pentru care s-au înregistrat și în cadrul secției de votare.
Notă: Ultima zi în care românii din străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondență este 11 septembrie 2019, până la ora 23:59.
Comentarii articol (0)