Agentia Nationala de Reglementare in Comunicatii a emis Decizia nr. 144 publicata in M. Of. Nr. 352 din 19.04.2006 privind implementarea portabilitatii numerelor.
Portabilitatea numerelor reprezinta posibilitatea ca un abonat sa isi pastreze numarul de telefon, la cerere, atunci cand isi schimba furnizorul de servicii de telefonie destinate publicului.
Portabilitatea se refera atat la numerele geografice cat si la cele nongeografice.
Administrarea procesului de portare a numerelor, inclusiv schimbul de informatii dintre furnizori cu privire la numerele portate, se realizeaza prin intermediul unei baze de date administrative centralizate. Utilizarea acestei baze este obligatorie in vederea schimbului de informatii privind procesul de portare, modificarii unor date referitoare la numerele portate, intreruperii serviciului furnizat prin intermediul unui numar portat si recuperarii numarului portat de catre furnizorul donor initial.
Cererea de portare a numarului este reprezentata de un formular tip care contine, prin alte informatii:
- eventuale tarife suplimentare asociate portarii numarului;
- termenul estimativ de realizare a portarii;
- masura in care apelantii vor putea identifica reteaua de destinatie a apelului si tarifele cu amanuntul aplicabile;
- eventuale intreruperi ale serviciului care pot aparea in procesul de portare a numarului.
Furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului au obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor finali, la solicitarea acestora, cu titlu gratuit, informatii detaliate, clare si actualizate cu privire la serviciul de portabilitate a numerelor, inclusiv informatii referitoare la tarifele practicate pentru furnizarea acestui serviciu si pentru apelurile realizate catre numerele portate.
Informatiile solicitate pot fi furnizate fie in scris, fie prin apelarea unui serviciu de relatii cu clientii, disponibil cel putin 40 h pe saptamana.
Comentarii articol (0)