Practic, Parlamentul limitează banii netaxabili pe care-i pot primi salariații de la angajator pentru serviciile turistice sau pentru cele de tratament, inclusiv transportul, pentru ei și pentru familiile lor, atunci când pleacă în concediul de odihnă. Măsura este inclusă în Legea 296/2020 (articolul I, punctele 36 și 101, și articolul VII). Deși actul normativ se aplică deja, noua regulă va fi valabilă începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.
Vorbim de două prevederi noi, care sunt introduse la articolele 76 (alineatul 4) și 142 din Codul fiscal, acolo unde se face referire la veniturile salariale neimpozabile și la cele neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor la pensii și sănătate:
„Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depășește într-un an fiscal nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.”
„Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, nu se cuprinde în baza de calcul (a contribuțiilor la pensii și sănătate - n. red.), în măsura în care valoarea totală a acestora într-un an fiscal nu depășește nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.”
Astfel, limitarea se va face la valoarea câștigului salarial mediu în vigoare în anul în care se dau banii de vacanță/tratament. Dacă banii de vacanță acordați de angajator depășesc această sumă, salariații vor datora la stat impozit pe venit (10%) și contribuții sociale pentru pensii (25%) și sănătate (10%).
Banii de vacanță pot fi acordați salariaților acolo unde aceștia sunt prevăzuți în contractul individual de muncă. Până acum nu exista o limită la aceste sume pe care le pot acorda firmele fără a plăti taxe la stat.
Deși taxele salariale sunt datorate de salariați, acestea sunt calculate, reținute și plătite efectiv de angajator în numele lor.