Posibilitatea pentru contribuabili de a fi reprezentanți de un consultant fiscal sau de un expert contabil, în relația cu autoritățile, exista și până acum - cel puțin teoretic. Codul de procedură fiscală îi permite unei firme, de exemplu, să împuternicească o persoană, pentru ca cea din urmă să o asiste în relațiile cu Fiscul. Nu exista nicio limitare expresă în privința persoanei care poate să reprezinte contribuabilul. Dar nici nu era prevăzut, expres, faptul că acel împuternicit ar fi putut fi și un consultant fiscal sau un expert contabil - spre deosebire de avocat, care era menționat expres.
Ce face modificarea (prin Legea nr. 295/2020, oficalizată luni seara, dar ale cărei prevederi cu privire la consultanți fiscali și experți contabili se vor aplica din 24 decembrie 2020) este să stabilească, expres, posibilitatea recurgerii la serviciile unui consultant fiscal sau ale unui expert contabil, pentru asistență în relațiile cu Fiscul.
De asemenea, va fi stabilită și modalitatea cum se va da împuternicirea: potrivit dispozițiilor legale referitoare la organizarea şi exercitarea profesiei de consultant fiscal sau potrivit celor referitoare la profesia experților contabili.
Regulile privind exercitarea activității de consultant fiscal (deci, inclusiv reprezentarea) sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală. Conform acestora, consultantul fiscal poate, în cadrul reprezentării contribuabilului în fața organelor fiscale, să acorde și „asistență de specialitate pe parcursul derulării inspecției fiscale”.
După aceea, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, expertul contabil poate să reprezinte clientul în relația cu autoritățile fiscale.