- datele de identificare - atât ale contribuabilului, cât și ale persoanei împuternicite;
- perioada pentru care împuternicitul are putere de reprezentare;
- limitele împuternicirii.
Un alt aspect relevant constă în faptul că persoana împuternicită de către contribuabil este obligată să depună la organul fiscal actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată. Drept urmare, organul fiscal nu poate solicita persoanei împuternicite forma autentică la notariat a împuternicii. Revocarea împuternicirii operează faţă de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare, în original sau în copie legalizată.
În situația reprezentării contribuabilului în relaţia cu organul fiscal prin avocat, consultant fiscal sau expert contabil, forma şi conţinutul împuternicirii sunt cele prevăzute de dispoziţiile legale privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, consultant fiscal sau expert contabil.
Important de reținut este faptul că, în materie fiscală, împuterniciții sunt persoanele care îi pot reprezenta pe contribuabili în relațiile lor cu organele fiscale, în timp ce, în dreptul comun, împuternicirea pentru reprezentare se numește mandat. Astfel, având în vedere reglementările art. 2.009 din Codul civil, mandatul este contractul prin care o parte, denumită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant.
Reprezentarea contribuabilului în relația sa cu organul fiscal se face în temeiul unui mandat care poate fi general, atunci când împuternicitul este mandatat să se ocupe de toate problemele fiscale ale contribuabilului, sau special, în cazul în care împuternicitului i se încredințează o singură operațiune juridică.
În practică, cel mai adesea, persoana împuternicită să reprezinte contribuabilul este o persoană care poate acorda asistență de specialitate, cum ar fi contabilul autorizat sau expertul contabil, avocatul, consultantul fiscal.
Un alt aspect important îl constituie faptul că contribuabilul fără domiciliu fiscal în România, care are obligația de a depune declarații la organul fiscal, trebuie să desemneze un împuternicit, cu domiciliul fiscal în România, care să îndeplinească, în numele și din patrimoniul contribuabilului, obligațiile acestuia din urmă față de organul fiscal.
Comentarii articol (0)