Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDe la ultima modificare adusă regimului fiscal în domeniul construcțiilor, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, modificare care a dat naștere unei situații complicate de aplicare a legii fiscale pentru luna iulie, legiuitorul (Finanțe - Guvern) a avut la dispoziție două luni să vină cu clarificări, reglementări necesare și modificări la formularul 112. A decis, în schimb, să o facă pe 21 august, cu câteva zile înainte de termenul-limită până când situația lunii iulie trebuie încheiată.
Articolul continuă mai jos
Contabilii trebuie să depună pentru firmele pentru care lucrează până luni inclusiv declarația 112 pentru taxele salariale, numai că, în cazul firmelor din domeniul construcțiilor, problema este atât de complicată pe cât a vrut Guvernul să o facă: OUG nr. 43/2019, adoptată deja de două luni, a impus aplicarea facilităților fiscale într-un mod fracționat, iar acum apare ca necesară aplicarea unui dublu regim fiscal (al doilea fiind cel adus de un proiect MFP pus recent în dezbatere) în decursul aceleiași luni, lucru care deja îngreunează în mod nejustificat munca celor care se ocupă de salarizare într-o firmă.
De când a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța 43 (21 iunie), legiuitorul fiscal a avut timp destul ca să clarifice nenumăratele întrebări pe care și le-au pus contabilii, să facă alte modificări pe situația aceasta (a existat o tentativă de reglementare, un alt proiect de ordonanță, dar nu s-a mai întâmplat nimic cu el) și să modifice reglementarea din spatele formularului 112 - dar n-a făcut-o, până miercuri, când MFP a pus în dezbatere un proiect de ordin pentru actualizarea declarației.
Târziu, mult prea târziu, reclamă atât contabilii, cât și cei care se ocupă de softurile de salarizare, pentru care ordinul acesta era necesar să fi fost deja reglementat și publicat în Monitorul Oficial la 21 august, nu abia pus în dezbatere.
"În lipsa oricărui ordin care să reglementeze declarația 112 și modul de declarare a taxelor, ordin care arată clar modul în care înțelege statul român că se taxează, firmele fie nu au aplicat facilitățile, aplicând o reglementare care în realitate nu mai era actuală, adică au ignorat apariția OUG 43/2019, fie au aplicat facilitățile aplicând OUG 43/2019 la întreaga lună, dar cert este că nu au putut nici una nici alta să depună D112 completat conform reglementărilor legale aflate în vigoare la finele lunii iulie 2019.
Firmele producătoare de software au fost asaltate, de către contabili în principal, cu mailuri sau mesaje publice pe paginile lor de Facebook sau pe diverse grupuri, prin care ba li se cereau clarificări, ba li se cerea să se actualizeze o declarație care de fapt nu era actualizată de către MFP/ANAF. Contabilii, între ei, cereau sfaturi despre cum să calculeze și ce să facă", scrie azi SAGA Software (programul de contabilitate).
Proiectul de ordin nu doar că are o întârziere uriașă, dar aduce și complicații suplimentare, subliniază cei de la Saga: aplicarea fracționată (un set de reguli aplicabile în perioada 1-21 iulie și un alt set în perioada 22-31 iulie), introduce foarte multe câmpuri noi și nu arată formatul declarației, adică "specificațiile ei tehnice și nici câmpurile/schemele de validare, în lipsa cărora implementarea noii declarații este practic imposibil a fi realizată corect și în timp util".
Situația cu care se confruntă acum cei ce trebuie să respecte legea fiscală în domeniul construcțiilor nu este excepțională: legiuitorul face adesea modificări în legislația curentă sau adoptă noi prevederi, care au nevoie de clarificări și norme legislative suplimentare, de punere în aplicare, norme fără de care chestiunile adoptate nu au nicio posibilitate de a fi puse în practică.
Ca regulă generală, normele de acest fel se lasă întotdeauna destul de mult timp așteptate. Alteori, termenele prescrise în chiar legea ce trebuie pusă în aplicare sunt încălcate de ministere, instituții și autorități, care vin cu normele suplimentare și cu câteva luni întârziere. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus nu o dată, ci de mai multe ori în dezbatere proiecte de ordin care apăruseră deja în Monitorul Oficial, constatând că uitaseră să o facă înainte, așa cum e normal.
În cazul de față, ordinul pus în dezbatere ieri la MFP ar trebui să fie și adoptat și publicat în Monitorul Oficial azi sau mâine, pentru ca cei care aplică normele sale să aibă timp să aplice cât de cât chestiunile cuprinse în acesta, până luni când e termenul declarației 112. În atare caz, punerea în dezbatere a proiectului este doar o formalitate departe de scopul acestui demers: acela ca legiuitorul să primească de la cei interesați și direct implicați sugestii și sublinieri pe marginea propunerii, pentru a o face mai bună.
În ultimele luări de cuvânt ale ministrului finanțelor din lunile recente, acesta nu a pierdut nicio ocazie să puncteze că se lucrează la simplificarea fiscalității în România, astfel încât lucrurile să meargă într-o direcție bună pentru mediul de afaceri. Situația de față, din construcții, este semnalul categoric că astfel de lucruri nu se întâmplă deocamdată.
Citește mai mult despre facilitati fiscale constructii, editorial
Comentarii articol (1)