Grupurile fiscale de impozit pe profit sunt introduse prin Legea 296/2020 și pot exista din 2022. Practic, plătitorii de impozit pe profit vor putea să se grupeze și să compenseze între ei pierderile cu profiturile.
Fiecare membru al unui grup își va calcula propriul rezultat fiscal, iar în baza acestor rezultate individuale se va calcula rezultatul fiscal consolidat al grupului.
„Fiecare membru al grupului fiscal determină rezultatul fiscal în mod individual (...). Prin excepție (...), rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determină prin însumarea algebrică a rezultatelor fiscale determinate în mod individual de fiecare membru al grupului fiscal”, este explicat în actul normativ.
Astfel, impozitul pe profit în cotă de 16% va fi datorat la stat numai dacă există un rezultat fiscal consolidat pozitiv, adică profit la nivel de grup. Rezultatul fiscal consolidat negativ va fi considerat pierdere la nivel de grup. Cu alte cuvinte, membrii unui grup vor putea compensa între ei pierderile și profiturile, însă numai în perioada de existență a grupului.
Rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se va putea calcula trimestrial sau anual, cumulat de la începutul anului fiscal.
„La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea în vedere sumele reprezentând: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 și art. 22^1 (din Codul fiscal - n. red.), scutiri și reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislației în vigoare, sumele reprezentând cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, potrivit legii, costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale și alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare, determinate de fiecare membru și comunicate persoanei juridice responsabile. Aceste sume se scad în limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal”, mai este detaliat în Legea 296/2020.
Pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului, firma responsabilă (reprezentantul grupului adică) va trebui să evidenţieze în registrul de evidenţă fiscală rezultatele fiscale individuale determinate de fiecare membru al grupului şi sumele care se scad din impozitul pe profit datorat de grup.
Important! Deși aceste reguli intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, aplicarea efectivă a consolidării fiscale va fi posibilă abia de la 1 ianuarie 2022, dacă se depun cereri în acest sens în 2022. În plus, până la 20 aprilie 2021, Fiscul trebuie să emită un ordin prin care să stabilească procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal, precum și modelul și conținutul cererii comune de aplicare a consolidării și a altor formulare necesare.